Доступність посилання

ТОП новини

Рада ООН вимагає правосуддя через атаки на лікарні у зонах бойових дій


У Раді Безпеки ООН одностайно ухвалили резолюцію, яка вимагає від усіх сторін конфліктів захищати медичні установи та персонал, який опікується пораненими і хворими.

Резолюція стала наслідком смертоносних нападів на лікарні в Сирії, Афганістані та інших зонах конфліктів. Документ закликає всі країни притягнути винних за ці атаки до відповідальності.

Відповідно до міжнародного права, будь-який зумисний напад на лікарні чи інші місця, де перебувають хворі та поранені, вважається воєнним злочином.

Попри це, минулого тижня важлива лікарня в сирійському місті Алеппо зазнала бомбардування, через що загинуло 50 людей, серед яких був і єдиний в місті педіатр. Пологовий будинок та інші медичні установи в Алеппо також зазнали нападів за останні кілька днів.

Восени минулого року США помилково обстріляли лікарню в місті Кундуз у Афганістані. Тоді загинули 42 пацієнти та представники персоналу. Подібні інциденти відбувалися також в Іраку, Ємені, Південному Судані та Центральноафриканській Республіці.

Нещодавнє дослідження показало, що за останні три роки в 11 країнах світу було зафіксовано 2400 нападів проти пацієнтів, медперсоналу, лікувальних закладів, карет швидкої допомоги тощо.

XS
SM
MD
LG