Доступність посилання

ТОП новини

Ситник: НАБУ отримало від ГПУ матеріали щодо одного з епізодів справи, в якій фігурує Мартиненко


Артем Ситник
Артем Ситник

Детективи Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) розпочали вивчення 40 томів матеріалів, які передала Генпрокуратура України, щодо одного з епізодів низки проваджень, в яких фігурує колишній народний депутат Микола Мартиненко. Про це в інтерв’ю журналу «Фокус» заявив директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник.

За його словами, цих матеріалів у НАБУ чекали з кінця січня.

«Днями Генеральна прокуратура передала 40 томів провадження щодо епізоду, якого бракувало, які ми чекали з кінця січня. Йде безперервна робота. Думаю, що по частині фактів ми будемо готові передавати матеріали до судів в травні – червні», – сказав директор НАБУ.

Нині триває досудове розслідування зазначених проваджень із залученням механізмів міжнародної правової допомоги, додав Ситник.

Детективи Національного антикорупційного бюро України відкрили два кримінальні провадження, які пов’язані з екс-депутатом Мартиненком. Бюро викликало його як свідка в рамках досудового розслідування у провадженнях за фактом закупівлі держпідприємством «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» уранового концентрату в австрійського товариства «STEUERMANN», а також за фактом одержання хабарів при закупівлі підприємством «Енергоатом» обладнання у чеського акціонерного товариства «Škoda JS».

Микола Мартиненко (фракція «Народного фронту», що входить до урядової коаліції) заявив, що вирішив скласти мандат, 30 листопада минулого року. У грудні депутати позбавили депутатських повноважень Мартиненка.

Скандали навколо Миколи Мартиненка спалахнули після того, як народний депутат Сергій Лещенко заявив про корупційні звинувачення проти народнофронтівця у Швейцарії. За словами Лещенка, там Мартиненка звинувачують у хабарництві й відмиванні грошей, а саме в отриманні 30 мільйонів франків на банківські рахунки в цій країні від чеської фірми «Шкода – Ядерне машинобудування» (Škoda JS), яка отримала підряд від української державної компанії «Енергоатом». За повідомленнями, Мартиненко неофіційно контролює цю компанію. Крім того, стало відомо і про слідство в цій самій справі щодо Мартиненка в Чехії. Він ці звинувачення відкидає і називає їх нісенітницею й маніпуляцією.

XS
SM
MD
LG