Доступність посилання

ТОП новини

Комуністи Молдови заперечують проти участі військових США на параді в Кишиневі 9 травня


Представники Комуністичної партії Молдови (ПКРМ) висловили протест з приводу планів уряду країни запросити американських військових і їхню техніку на урочистості до Дня перемоги у Другій світовій війні в столиці країни Кишиневі 9 травня.

У листі, адресованому послу США в Молдові Джеймсу Петтіту, лідер молдовських комуністів Володимир Воронін заявив, що присутність військових США на заходах до Дня Перемоги в Кишиневі буде «великою помилкою з непередбачуваними наслідками».

У посольстві США тексту листа не коментували.

Раніше цього тижня опозиційна Соціалістична партія попередила, що американські солдати, які перебувають на навчально-тренувальній базі за 30 кілометрів на північ від Кишинева, можуть стати на параді до 9 травня приводом для протестів і «метання у них яєць».

Посол США Петтіт 5 травня відреагував на цю заяву, сказавши, що деякі молдавани забувають про те, що США були частиною альянсу, яка перемогла нацистську Німеччину.

Віталій Ігнатьєв, представник регіону Придністров’я, що від’єдналося від Молдови і має тісні зв’язки з Росією, заявив, що присутність військових США у Молдові є «дестабілізуючим фактором».

Хоча Молдова офіційно заявляє про свою нейтральність, у країні є прозахідний уряд, що має гарні відносини з НАТО.

Близько 200 солдатів США прибули до Молдови 3 травня для участі із армією Молдови у військових навчаннях, що триватимуть до 20 травня.

XS
SM
MD
LG