Доступність посилання

ТОП новини

Черкаси: свободівці та ветерани побилися через червоний прапор


У Черкасах активісти не дозволили розгорнути червоний прапор
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00

У Черкасах активісти не дозволили розгорнути червоний прапор

У Черкасах активісти не дозволили ветеранам розгорнути червоний прапор на мітингу, присвяченому 71-й річниці перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, за кілька хвилин до початку урочистостей на Соборній площі представники полку «Азов» та ВО «Свобода» переконували ветеранів прибрати ще не розгорнутий червоний прапор та держак із серпом і молотом. Потім активісти спробували забрати символіку. У результаті між активістами, ветеранами, правоохоронцями і чоловіками, які, як кажуть свободівці, були поліцейськими у цивільному, сталася сутичка.

«Усі, хто прийшли – це, по суті, машкарні ветерани. Вони самі представлялися, що їм по 70–80 років. Власне, відбулася провокація, коли намагалися якусь червону тканину продемонструвати як \прапор Перемоги;. Ми й досі не знаємо, що було на тій червоній тканині. Але нашу увагу привернув той символ, який був на руків’ї – серп і молот. А це підпадає під декомунізаційне законодавство», – заявив у коментарі Радіо Свобода депутат обласної ради від ВО «Свобода» Юрій Ботнар.

Після сутички активісти змусили ветеранів віднести нерозгорнутий червоний прапор до приміщення Черкаського міськвиконкому.

У цей час на площі розпочалися урочистості, які завершилися ходою та покладанням квітів до меморіального комплексу загиблим черкащанам в Афганістані, до монументу «Борцям за волю України», до стели Героїв Другої Світової війни, а також до пагорба Слави.

Як зауважив у коментарі Радіо Свобода секретар Черкаської міської ради Олександр Радуцький, червоний прапор, що спричинив конфлікт, – це прапор дивізії, яка звільняла Черкаси.

«Хто визначає, як має проводитися вшанування, яка має бути хода? Зібрався виконком, запитали у ветеранів, у дітей війни, запитали у багатьох, також і у представників ВО «Свобода». Вони тоді наполягали, щоб не було червоного прапора. Ми з цим теж погодилися. Але прийшов ветеран із прапором дивізії, яка звільняла Черкаси. Можливо, він у нього вдома стоїть. Ми ж не можемо заборонити ветерану з цим прийти. Треба трошки з розумінням до цього ставитися», – зауважив посадовець.

Як повідомили у прес-службі Головного управління Національної поліції в Черкаській області, за фактом використання забороненої символіки відкрито кримінальне провадження.

XS
SM
MD
LG