Доступність посилання

ТОП новини

В’ятрович запропонував скасувати вихідний 9 травня і ще низку вихідних


Володимир В’ятрович, архівне фото
Володимир В’ятрович, архівне фото

Голова Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович повідомив про розробку законопроекту, що має значно зменшити кількість вихідних святкових днів і перетворити частину їх, зокрема, 2 і 9 травня, на робочі.

При цьому В’ятрович в інтерв’ю виданню «Гордон» наголосив, що 9 травня має залишитися святом, і увага до учасників Другої світової війни не має зменшитися від перетворення цього свята на робочий день.

На його думку, така зміна була б також найкращим способом уникнути провокацій під час українських святкувань перемоги над нацизмом.

Крім того, істотне скорочення кількості вихідних абсолютно прийнятне для ситуації, в якій нині перебуває Україна, переконаний історик. Саме це є головною метою проекту закону про державні свята, про який він повідомив.

Як вважає В’ятрович, крім скасування вихідних на 2 і 9 травня, їх, на його думку, варто скасувати й на 1 травня і, можливо, й на 8 березня.

«Але законопроект наразі у стадії формування, подивимося на реакцію людей», – додав він.

Нині в Україні на початку травня офіційно є вихідними днями 1 і 2 травня – відразу два дні на День міжнародної солідарності трудящих – і 9 травня, День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років. Також в Україні вшановують День пам’яті та примирення 8 травня, але цей день наразі вважається не святковим, а пам’ятним і не є вихідним. А 8 березня в Україні святкують Міжнародний жіночий день.

В СРСР 9 травня стало неробочим днем тільки з 1965 року, а 8 березня – з 1966-го. У низці країн, де вшановують ці дні, вони залишаються робочими.

В Україні, як і в тих післярадянських країнах, де низка травневих свят усе ще є вихідними днями, багато людей використовують ці весняні дні як привід вийти на природу, попрацювати на городі на селі чи на дачі або просто випити.

XS
SM
MD
LG