Доступність посилання

ТОП новини

Американський продюсер вибачився за згадку про Сребреницю в телекомедії


Кадр із телекомедії: запрошення до «Смаку Сребрениці»
Кадр із телекомедії: запрошення до «Смаку Сребрениці»

Продюсер багатосерійної американської телекомедії «The Odd Couple» Боб Дейлі вибачився за епізод, у якому легковажно згадано назву боснійського міста Сребрениці, де в часи війни 1990-х років були вбиті близько восьми тисяч людей.

Як мовиться в заяві, надісланій Радіо Свобода американською телемережею CBS, що передає комедію, автори телеепізоду не усвідомили, що згадка Сребрениці викликає спогад про трагедію. «Ми ніколи не пішли б на свідому зневагу до неї чи легковаження нею і щиро вибачаємося перед усіма, кого могли образити», – мовиться в заяві.

В епізоді телекомедії, що вийшов в ефір минулого місяця, чоловік запрошує жінку на побачення до сербського ресторану, назва якого, як виглядає, – «Смак Сребрениці», при цьому спотворивши вимову назви міста. Боснійська діаспора у США оприлюднила відкритого листа до телемережі, заявивши, що запрошення «Ходімо до нового сербського ресторану «Смак Сребрениці» звучить так само жахливо, як і «Ходімо до нового німецького ресторану «Смак Аушвіца».

У липні 1995 року, під час Боснійської війни, сили боснійських сербів знищили понад вісім тисяч цивільних чоловіків і хлопців, босняків-мусульман в околицях боснійського міста Сребрениці. Міжнародний кримінальний трибунал у справах колишньої Югославії і Міжнародний суд, що діють під егідою ООН, визнали Сребреницьку різанину за акт геноциду.

XS
SM
MD
LG