Доступність посилання

ТОП новини

Президенти України і Росії домовилися, але деталі звільнення Савченко залишаються невідомими – адвокат


Надія Савченко
Надія Савченко

Президенти України і Росії домовилися щодо звільнення української громадянки Надії Савченко, проте як і коли звільнять українку, наразі невідомо. Про це в ефірі Радіо Свобода заявив один із адвокатів Савченко Марк Фейгін.

«Політичної домовленості між першими особами України і Росії досягнуто про повернення Савченко на батьківщину. Але деталі залишаються відкритими – як це буде зроблено і коли», – сказав Фейгін.

За його словами, Савченко і двоє російських військових можуть бути звільнені за різними процедурами.

«Є така версія, що Порошенка змушують помилувати Єрофеєва і Александрова (російських військових, засуджених в Україні. – ред.). А Савченко російська сторона збирається відправляти шляхом виконання конвенції про видачу засуджених, щоб вона формально відбувала виконання в Україні, навіть розуміючи, що цього не буде. Тому тут можуть бути різноманітні ігри навколо цієї історії», – додав адвокат Надії Савченко.

На думку Фейгіна, заява адвоката Єрофєєва Оксани Соколовської лише заважає процесові обміну.

Раніше Соколовська заявила, що сумнівається у виконанні домовленості щодо обміну Савченко на Єрофеєва і Александрова, тому не виключає подачі апеляції на вирок Голосіївського райсуду Києва, який набуває чинності 23 травня. Таким чином, обмін може затягнутися.

Раніше сьогодні адвокати Марк Фейгін і Микола Полозов у СІЗО відвідали Надію Савченко, якій 11 травня виповнилося 35 років.

4 травня Федеральна служба виконання покарань Росії почала збір документів, необхідних для видачі Україні ув’язненої в Росії українки Надії Савченко. У ФСВП Росії зазначили, що пакет документів про передачу Савченко в установленому порядку буде спрямований до Мін’юсту Росії «для узгодження питання передачі з компетентним органом України».

19 квітня президент України Петро Порошенко висловив сподівання, що йому з президентом Росії Володимиром Путіним вдалося узгодити попередній алгоритм звільнення ув’язненої в Росії Надії Савченко. За словами Порошенка, рішення українського суду від 18 квітня щодо російських військових Олександра Александрова та Євгена Єрофеєва «відкриває певні можливості для залучення механізму обміну».

5 квітня вирок російського суду у справі Надії Савченко набрав чинності. Її засудили до 22 років позбавлення волі 22 березня, звинувативши, зокрема, у причетності до загибелі російських журналістів на Донбасі. Українка і сторона захисту відкидають усі звинувачення.

XS
SM
MD
LG