Доступність посилання

ТОП новини

В ОБСЄ занепокоєні оприлюдненням персональних даних журналістів сайтом «Миротворець»


Дуня Міятович
Дуня Міятович

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович висловила занепокоєння оприлюдненням персональних даних журналістів сайтом «Миротворець».

«Це дуже тривожна подія, яка може створити додаткову загрозу для ситуації з безпекою журналістів», – сказала Міятович, додавши, що журналісти не повинні зазнавати переслідувань за виконання своєї роботи.

Міятович також висловила занепокоєння тим, що деякі журналісти із цього списку вже отримали погрози.

Днями на сайті «Миротворець», де збирають дані про донбаських сепаратистів та іноземних громадян, які їх підтримували, оприлюднили отриманий завдяки зламуванню комп’ютерних баз даних сепаратистів список із понад 4 тисяч журналістів, які свого часу отримували так звану «акредитацію» в сепаратистському збройному угрупованні «ДНР». Його в Україні, як і інше таке угруповання «ЛНР», визнають за терористичне.

«Ми не знаємо, які наслідки будуть після публікації цього списку, але знаємо напевно: публікувати його необхідно, виходячи з того, що ці журналісти співпрацюють з бойовиками терористичної організації. Це суспільно значуща інформація, і ми, громадяни України, повинні її знати», – мовиться в повідомленні на сайті.

І повідомлення про цю публікацію, і критика цієї публікації з боку журналістів викликали обговорення в соцмережах. Сьогодні низка журналістів, представників медіа-організацій заявили про своє обурення діями співробітників сайту «Миротворець», які напередодні оприлюднили персональні дані журналістів. У відповідній заяві наголошується, що подібне ставлення до журналістів є прямим порушенням Конституції, закону «Про захист персональних даних», порушенням Європейської конвенції прав людини, а також «є ганебним і абсолютно неприйнятним в цивілізованій і нетоталітарній державі, якою є Україна».

Журналісти вимагають від сайту «Миротворець» негайно видалити з вільного доступу інформацію про персональні дані медійників, а також звертаються до українських політиків, народних депутатів з вимогою припинити маніпуляції цією інформацією.

XS
SM
MD
LG