Доступність посилання

ТОП новини

Українців Афанасьєва й Солошенка доставили з колоній до СІЗО в Москві – адвокат


Геннадій Афанасьєв
Геннадій Афанасьєв

Засуджених у Росії українців Геннадія Афанасьєва і Юрія Солошенка доставили до слідчого ізолятора «Лефортово» в Москві з колоній, де вони перебували, повідомив Радіо Свобода адвокат Афанасьєва Олександр Попков.

Він висловив сподівання, що це переміщення пов’язане з процесом екстрадиції їх до України.

За даними адвоката, Афанасьєва доставили літаком із Сиктивкара, а Солошенка потягом із Нижнього Новгорода.

Одночасне етапування двох українців до Москви підтвердила і російська правозахисниця, член Громадської спостережної комісії Зоя Свєтова. Вона уточнила, що їх привезли до Москви ще 2 травня.

Як сказала вона російському агентству «Інтерфакс», офіційна версія етапування полягає в тому, що Афанасьєва і Солошенка перевели до московського СІЗО «для вчинення слідчих дій і судових розглядів, але наразі таких дій із ними не проводили. Самі українці не мають ніякої інформації, для чого їх перевели до Москви, додала Свєтова.

Раніше Міністерство закордонних справ України звернулося до російської сторони з проханням передати на батьківщину Геннадія Афанасьєва і Юрія Солошенка, а також Олега Сенцова й Олександра Кольченка. Всі вони, за повідомленнями, вже заповнили й підписали документи на екстрадицію до України.

Кримський політв’язень Геннадій Афанасьєв засуджений у Росії у «справі Сенцова-Кольченка» до семи років позбавлення волі в колонії суворого режиму. Він є фігурантом кримінальної справи проти українського режисера Олега Сенцова, засудженого на 20 років позбавлення волі в колонії суворого режиму за звинуваченням в організації терористичного угруповання в окупованому Криму. Справу Афанасьєва розглядали в особливому порядку, бо він дав свідчення проти інших фігурантів. Однак на процесі у справі Сенцова і активіста Олександра Кольченка, засудженого на 10 років колонії суворого режиму, Афанасьєв відмовився від свідчень, заявивши про тортури під час допиту.

Юрій Солошенко
Юрій Солошенко

Юрій Солошенко засуджений у Росії до шести років позбавлення волі в колонії суворого режиму за статтею про шпигунство: за версією слідства, він намагався цілком відкрито, діючи від імені двох українських підприємств, купити запчастини до комплексів протиповітряної оборони України – як стверджують у Росії, незаконно. Солошенко, якому виповнюється 74 роки, вже писав заяву про помилування, сподіваючись, що таке питання можуть вирішити швидше, ніж екстрадицію, але йому відмовили.

XS
SM
MD
LG