Доступність посилання

ТОП новини

Комітет захисту журналістів закликав Росію не блокувати сайт Крим.Реалії


Комітет захисту журналістів заявив, що влада Росії повинна припинити блокування сайту Крим.Реалії, проекту української редакції Радіо Свобода.

«Право на доступ до інформації записане і в Конституції Росії, і в угодах, які Росія підписала. Прокурори мусять підтримати це право і негайно відновити доступ до сайту Крим.Реалії», – заявив старший дослідник програми Європи й Середньої Азії Комітету захисту журналістів Музаффар Сулейманов.

У заяві комітету згадано повідомлення встановленої у Криму Росією прокуратури про те, що вона визнала сайт Крим.Реалії таким, що «систематично вміщує публікації екстремістського спрямування, спрямовані на розпалювання міжнаціональної й міжетнічної ворожнечі», і, зокрема, «здійснює інформаційний супровід дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Росії, пропаганду проведення так званої «громадянської блокади Криму».

Генеральна прокуратура Росії підтримала позицію російської прокуратури Криму й підготувала вимогу обмежити доступ до сайту до російської Федеральної служби нагляду у сфері зв’язку, інформаційних технологій і масових комунікацій, відомої як «Роскомнагляд», і нині доступ до сайту заблокований, мовиться в повідомленні.

Раніше в четвер із засудженням блокування сайту Крим.Реалії в окупованому Криму і в Росії виступило керівництво Радіо Вільна Європа – Радіо Свобода. «Це акт агресії, використаний під обурливим приводом екстремізму задля запровадження цензури проти Радіо Вільна Європа – Радіо Свобода і унеможливлення доступу аудиторії в Росії і у Криму до отримання правди про анексію… Ми засуджуємо це як зазіхання на роботу Радіо Вільна Європа – Радіо Свобода і право громадян на отримання вільного доступу до інформації», – заявив віце-президент Радіо Вільна Європа – Радіо Свобода Ненад Пеїч.

Про блокування доступу до сайту Крим.Реалії і у Криму, і в Росії користувачі повідомляли ще 11 травня. При цьому блокування було не повним: у деяких місцевостях чи в деяких провайдерів сайт лишався доступним.

У Криму, який із початку 2014 року незаконно окупований Росією, за рішенням «Роскомнагляду» вже заблокували низку інформаційних ресурсів. Російське відомство регулярно виступає з вимогою до інтернет-провайдерів обмежити доступ до ресурсів під приводом протидії «розпалюванню міжнаціональної та релігійної ворожнечі» і наявності «екстремістських матеріалів».

XS
SM
MD
LG