Доступність посилання

ТОП новини

Луценко заявив, що планує бути генпрокурором півтора року


Луценко планує бути генпрокурором півтора року
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:51 0:00

Новопризначений генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що прийняв пропозицію президента України Петра Порошенка обійняти посаду, попередивши, що збирається працювати на ній близько півтора років.

«Ви знаєте, що я ні в душі, ні в житті не прокурор. Я, звичайно, розумію, що треба там зробити, але я хотів би не затримуватися, бо в мене інші погляди на життя», – сказав він журналістам.

Він також розповів про свої плани на посаді керівника ГПУ.

«Я вже маю домовленість із «Реанімаційним пакетом реформ» про відновлення Офісу реформ ГПУ, також я маю домовленість із представництвом Федерального бюро розслідувань США в Україні про відновлення їхньої місії в ГПУ з метою покращення методів слідства і структурних реформ в органах прокуратури. Також я маю намір особисто заслухати своїх заступників, почути від них стан справ та конкретні терміни, коли справи можуть бути передані до суду» – сказав Луценко.

Зокрема, за його словами, він вимагатиме від начальника управління спеціальних розслідувань Генпрокуратури Сергія Горбатюка завершити справу про вбивства євромайданівців не пізніше від початку осені.

Одним із перших кроків Луценко також назвав контроль за здійсненням закону «Про люстрацію». За його словами, «закон один для всіх, і Генпрокуратура має почати це гасло із себе». Він також зазначив, що планує негайно оголосити конкурс на посади в Генеральній інспекції України, яка буде «чистити зрадників і корупціонерів у самій прокуратурі».

Крім того, сказав новий генпрокурор, він не має наміру призначати на керівні посади до Генпрокуратури колишнього заступника генерального прокурора, прокурора Одеської області Давіда Сакварелідзе. «По суті, Давід обрав політику. Вибачте, політика в Генпрокуратурі може бути тільки одна, яка визначена в Конституції та інших законах України», – сказав Луценко.

Юрій Луценко, який дотепер як народний депутат від фракції «Блоку Петра Порошенка» очолював цю фракцію, також повідомив, що у п’ятницю фракція збереться й вирішить, хто стане її наступним головою. При цьому він висловив упевненість, що фракцію не очолить народний депутат Ігор Кононенко, якого раніше в четвер поновили на посаді першого заступника голови фракції.

Раніше в четвер Порошенко призначив Луценка, що не має достатнього стажу роботи в органах права і вищої юридичної освіти, генпрокурором. Для цього протягом кількох лічених годин Верховна Рада розглянула й ухвалила черговий законопроект про зниження професійних вимог до керівника ГПУ після того, як попередніми днями провалилися спроби ухвалити кілька аналогічних, документ підписали по черзі голова парламенту і президент, його негайно надрукували у спецвипуску офіційного видання «Голос України», щоб тим надати йому чинності, Верховна Рада схвалила подання Порошенка про призначення Луценка і президент просто в залі парламенту підписав указ про це призначення.

XS
SM
MD
LG