Доступність посилання

ТОП новини

Керівник сайту Крим.Реалії заявив, що заборони не зупинять його роботи


Керівник сайту Крим.Реалії, проекту української редакції Радіо Свобода, Володимир Притула заявив, що заборони з боку Росії не зупинять його роботи.

Журналіст наголосив, що російські органи не попереджали офіційно ні сайт, ні Радіо Вільна Європа – Радіо Свобода загалом, що мають претензії до змісту публікацій, перш ніж у середу почали блокувати доступ до нього і у Криму, і в Росії.

Раніше в четвер із засудженням блокування сайту Крим.Реалії в окупованому Криму і в Росії виступило керівництво Радіо Вільна Європа – Радіо Свобода. «Це акт агресії, використаний під обурливим приводом екстремізму задля запровадження цензури проти Радіо Вільна Європа – Радіо Свобода і унеможливлення доступу аудиторії в Росії і у Криму до отримання правди про анексію… Ми засуджуємо це як зазіхання на роботу Радіо Вільна Європа – Радіо Свобода і право громадян на отримання вільного доступу до інформації», – заявив віце-президент Радіо Вільна Європа – Радіо Свобода Ненад Пеїч.

Цього ж дня встановлена у Криму Росією прокуратура заявила, що визнала сайт Крим.Реалії таким, що «систематично вміщує публікації екстремістського спрямування, спрямовані на розпалювання міжнаціональної й міжетнічної ворожнечі», і, зокрема, «здійснює інформаційний супровід дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Росії, пропаганду проведення так званої «громадянської блокади Криму».

Генеральна прокуратура Росії підтримала позицію російської прокуратури Криму й підготувала вимогу обмежити доступ до сайту до російської Федеральної служби нагляду у сфері зв’язку, інформаційних технологій і масових комунікацій, відомої як «Роскомнагляд», і нині доступ до сайту заблокований, мовиться в заяві.

Про блокування доступу до сайту Крим.Реалії і у Криму, і в Росії користувачі повідомляли ще 11 травня. При цьому блокування було не повним: у деяких місцевостях чи в деяких провайдерів сайт лишався доступним.

На сайті «Роскомнагляду» мовиться, що рішення заблокувати доступ до сайту Крим.Реалії було ухвалене ще у вересні 2015 року. Наразі не відомо, чому його почали виконувати лише нині.

Сайт Крим.Реалії є одним із небагатьох джерел незалежної незаангажованої інформації про події в окупованому Росією Криму. Він має версії українською, російською і кримськотатарською мовами. Протягом останнього року він мав пересічно по 2 мільйони 200 тисяч відвідувань.

У Криму, який із початку 2014 року незаконно окупований Росією, за рішенням «Роскомнагляду» вже заблокували низку інформаційних ресурсів. Російське відомство регулярно виступає з вимогою до інтернет-провайдерів обмежити доступ до ресурсів під приводом протидії «розпалюванню міжнаціональної та релігійної ворожнечі» і наявності «екстремістських матеріалів».

XS
SM
MD
LG