Доступність посилання

ТОП новини

Сайт «Миротворець» продовжив збирати дані про сепаратистів та їхніх прихильників


Сайт «Миротворець», що днями оголосив про своє закриття, все ж зберіг доступ до бази даних донбаських і кримських сепаратистів та іноземних громадян, що їх підтримують чи підтримували, і продовжує наповнювати її.

Останні надходження до цієї бази нині датуються початком доби 15 травня.

Решта вмісту сайту нині недоступна.

Заступник міністра України з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука пообіцяв у неділю повернути сайт «Миротворець», що був закритий після скандалу з публікацією списків журналістів, що отримували «акредитацію» від угруповання «ДНР».

«Додам лише (по секрету!): ми повернемо «Миротворець», попри будь-який тиск», – написав Тука у фейсбуці.

13 травня «Миротворець» заявив про закриття свого сайту через тиск, якого він зазнав після того, як наприкінці минулого тижня на цьому сайті, де збирають дані про донбаських сепаратистів та іноземних громадян, що їх підтримували, оприлюднили отриманий завдяки зламуванню комп’ютерних баз даних сепаратистів список із понад 4 тисяч журналістів, які свого часу отримували так звану «акредитацію» в сепаратистському збройному угрупованні «ДНР».

Ця публікація викликала широке обговорення в інтернеті й соцмережах. Одні учасники дискусії кажуть, що «акредитація» в сепаратистів є вимушеним кроком, щоб отримати від них можливість подавати повідомлення з окупованих територій, інші, серед них і відомі журналісти, вважають, що принаймні українські журналісти не мають морального права «акредитуватися» в сепаратистських угрупованнях, що за підтримки Росії ведуть війну проти України.

Базований у Нью-Йорку Комітет захисту журналістів 11 травня засудив публікацію в Україні, як мовиться в його заяві, особистих даних тисяч журналістів і працівників засобів інформації, що отримали «акредитацію» від угруповання «ДНР».

Занепокоєння публікацією даних висловила також низка українських і західних журналістів, ОБСЄ та ЄС. Прокуратура міста Києва почала кримінальне провадження за статтею про перешкоджання журналістській діяльності через цю публікацію.

Критики цих дій звертають увагу, що оприлюднені були не особисті чи персональні дані, як їх визначає українське законодавство, а контактні дані журналістів.

Тим часом на підтримку сайту «Миротворець» публічно висловилася й низка чільних українських урядовців, серед них міністр внутрішніх справ Арсен Аваков чи заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов. Також заступник міністра інформаційної політики Тетяна Попова, яка найрізкіше виступала проти публікації списку журналістів, пізніше заявила, що виступає проти закриття всього сайту, а прагнула тільки прибрати з нього той список.

XS
SM
MD
LG