Доступність посилання

ТОП новини

Чубаров очікує затвердження в Конституції права кримських татар на самовизначення у складі України


Рефат Чубаров
Рефат Чубаров

Голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат України з фракції «Блок Петра Порошенка» Рефат Чубаров очікує внесення змін до Конституції України з закріпленням права на самовизначення кримськотатарського народу у складі України після деокупації Криму.

«Президент України мав би дати публічне доручення нинішній конституційній комісії, щоб у її складі було створено робочу групу з підготовки змін до розділу 10 Конституції України. Розділ називається «Автономна республіка Крим». Ми виходимо з того, що в цьому розділі має бути дуже чітко прописано, що кримська автономія утворюється на основі права кримськотатарського народу на самовизначення в складі Української держави», – заявив Чубаров, якого цитує прес-служба «БПП».

Голова Меджлісу зазначив, що «таке пряме доручення і така угода відкриває шлях до розгляду Верховною Радою України законодавчих проектів, які будуть доповнювати статті, котрі будуть внесені до Конституції України, в тому числі щодо ухвалення закону про статус кримськотатарського народу і про інші аспекти кримської життя, але вже після деокупації півострова».

Верховна Рада України 20 березня 2014 року в своїй заяві визнала кримських татар корінним народом і гарантувала їм право на самовизначення. Однак ухвалити закон про відновлення прав кримськотатарського народу як корінного поки не вдалося – в квітні 2014 року за нього проголосували лише 115 депутатів з 226 необхідних.

У квітні того ж року на Курултаї кримськотатарського народу вирішили звернутися до світової спільноти з проханням визнати кримських татар корінним народом півострова.

4 лютого 2016 року Європарламент у своїй резолюції назвав кримськотатарський народ корінним, наголосивши, що «кримські татари як корінний народ Криму мають право зберігати і зміцнювати свої власні політичні, правові, економічні, соціальні і культурні інститути». Таким чином, юридична складова для вирішення питання є.

Політики і експерти спільно з представниками міжнародних організацій проводять роботу над проектом відповідних змін до Конституції України.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав закон про це. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу через ці дії запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG