Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко закликала Порошенка «не здавати Донбас» виборами під окупацією


Юлія Тимошенко, архівне фото
Юлія Тимошенко, архівне фото

Лідер партії «Батьківщина» й однойменної фракції у Верховній Раді, народний депутат Юлія Тимошенко закликала президента України Петра Порошенка не погоджуватися на проведення місцевих виборів на нині окупованих територіях Донбасу до їхнього звільнення.

«Нам відомо, що адміністрація президента закінчує розробку законопроекту про проведення виборів на окупованих територіях. Я наголошую: не на звільнених після окупації територіях, а на окупованих. Це означає, що, не завершивши війну, яку Росія веде проти України, вони хочуть на окупованих російськими військами та російськими бандформуваннями територіях проводити «демократичні» вибори до місцевих органів влади», – мовиться в заяві Тимошенко.

За її словами, якщо президент внесе такий законопроект у той час, коли захоплені території ще будуть окуповані, «це означатиме, що за спиною в українського суспільства домовились, крім Криму, здати ще й Донбас».

На думку Юлії Тимошенко, такі вибори будуть трагедією, бо це будуть вибори без виборців і на них буде приведена влада, повністю підконтрольна окупантам, яка потім претендуватиме на входження в центральні органи влади.

Петро Порошенко 14 травня не виключив можливості, що місцеві вибори на окупованій частині Донбасу можуть відбутися вже нинішнього року, але лише в разі виконання всіх необхідних умов мінських домовленостей. Як сказав президент, політичні процеси там «можуть відбутись лише тоді, коли на лінії зіткнення будуть стояти міжнародні моніторингові озброєні місії ОБСЄ для забезпечення стовідсоткового режиму припинення вогню, коли відведена, відповідно до мінських угод, важка техніка буде перебувати під охороною цієї місії, коли контроль над неконтрольованою ділянкою українсько-російського кордону буде передано спочатку до поліцейської місії ОБСЄ, а на другому етапі – до українських прикордонників».

На черговій зустрічі міністрів закордонних справ у «нормандському форматі» (Україна, Німеччина, Франція та Росія) щодо врегулювання ситуації на Донбасі минулого тижня не вдалося досягти ніякого поступу з питань політичного врегулювання, в першу чергу щодо місцевих виборів на окупованій частині Донбасу. Як повідомив міністр закордонних справ України Павло Клімкін, причиною цього стала позиція Росії, «небажання і неготовність Росії погодитися з принципами виборів на підставі українського законодавства і стандартів ОБСЄ», зокрема, таких принципів, як, наприклад, доступ українських засобів інформації до висвітлення передвиборчих подій на окупованих територіях чи участь у цих виборах українських політичних партій.

Відповідно до кількох пакетів домовленостей, досягнених на переговорах у білоруському Мінську у 2014–2015 роках і відомих разом як мінські домовленості, на нині окупованих територіях частини Донбасу місцеві вибори мають відбутися тільки за українським законодавством, із дотриманням стандартів ОБСЄ і під спостереженням ОБСЄ.

Сепаратисти і Росія, яка підтримує їх, вимагають, щоб Україна ухвалила для цих виборів окремий закон, що був би також узгоджений із ватажками збройних сепаратистських угруповань, які Київ визнав терористичними.

Західні союзники України теж вимагають від Києва якнайшвидшого проведення цих виборів.

Київ наголошує, що ці вибори будуть можливі тільки після того, як Москва й підтримувані нею сепаратисти в частині Донбасу виконають свої зобов’язання за мінськими домовленостями, серед яких припинення вогню, виведення з території України іноземних військ, найманців і озброєнь, звільнення всіх заручників і незаконно утримуваних осіб чи встановлення контролю ОБСЄ над українсько-російським кордоном.

XS
SM
MD
LG