Доступність посилання

ТОП новини

Вірменія та Азербайджан виступають за мирне розв’язання конфлікту в Нагірному Карабасі – Алієв та Сарґсян


Переговори президентів Вірменії та Азербайджану за посередництва дипломатів США, Росії та Франції, Відень, 16 травня 2016 року
Переговори президентів Вірменії та Азербайджану за посередництва дипломатів США, Росії та Франції, Відень, 16 травня 2016 року

Президенти Вірменії Серж Сарґсян та Азербайджану Ільгам Алієв підтвердили прихильність припиненню вогню в Нагірному Карабасі й мирному розв’язанню конфлікту.

У спільній заяві США, Франції та Росії, які є модераторами так званої «Мінської групи», йдеться, що президенти Вірменії та Азербайджану також домовилися про наступний раунд діалогу для відновлення переговорів про всеосяжне врегулювання.

Сторони також узгодили посилення спостережної місії ОБСЄ в регіоні, яка нині має на лінії фронту лише шістьох спостерігачів.

Такі домовленості за посередництва американських, російських та французьких дипломатів були укладені у Відні 16 травня. Це була перша зустріч між Алієвим і Сарґсяном від часу квітневої ескалації бойових дій у Нагірному Карабасі.

Нагірний Карабах, автономія в складі міжнародно визнаних кордонів Азербайджану, більшість населення якої становлять вірмени за національністю, одностороннім чином проголосив незалежність після війни 1988–1994 років, унаслідок якої Азербайджан втратив контроль над регіоном. У Баку вважають, що цей регіон окупувала Вірменія.

Внаслідок конфлікту довкола Нагірного Карабаху загинули близько 30 тисяч людей, сотні тисяч стали біженцями. Азербайджан не контролює не тільки сам Нагірний Карабах, а й прилеглі до нього висоти, які ніколи не належали до складу автономії, – всього близько 20% своєї міжнародно визнаної території.

XS
SM
MD
LG