Доступність посилання

ТОП новини

В ООН закликали Росію припинити переслідування кримських татар в окупованому Криму


Руперт Колвілл, речник Управління верховного комісара ООН із прав людини (архівне фото)
Руперт Колвілл, речник Управління верховного комісара ООН із прав людини (архівне фото)

В Управлінні верховного комісара ООН із прав людини закликали Росію припинити переслідування кримських татар в окупованому Криму напередодні роковин сталінської депортації кримськотатарського народу.

Речник управління Руперт Колвілл заявив на брифінгу в Женеві, що становище кримських татар у Криму значно погіршилося з часу окупації півострова Росією. «За останні два роки ми задокументували дедалі більші переслідування кримських татар. Членів Меджлісу, представницького органу кримськотатарської меншини, та його прихильників залякували, переслідували й ув’язнювали, іноді за сумнівними звинуваченнями», – сказав він.

«Нагадуємо Росії, що де-факто здійснює контроль над територією Криму, що вона має обов’язок забезпечити дотримання прав меншин і корінних народів і що вони не мають зазнавати дискримінації й переслідувань. Ми також закликаємо владу негайно зняти заборону Меджлісу і забезпечити дотримання свободи висловлювання, інформації, мирних зібрань, релігії і переконань для всіх народів Криму», – додав Колвілл.

Речник висловив особливе занепокоєння забороною на діяльність Меджлісу кримськотатарського народу, яку наклав призначений Росією у Криму головний суд півострова 26 квітня. «Ми побоюємося, що визначення Меджлісу як «екстремістської організації» цим «судом» наразить кримських татар на ще більші порушення прав людини, на колективне покарання», – заявив Колвілл.

Речник також нагадав про недавні арешти російською поліцією кримських татар – двох у Краснокам’янці 18 квітня і ще чотирьох у Бахчисараї 12 травня; їх звинувачують у членстві в організації, що заборонена як екстремістська в Росії, але легальна в Україні, – ісламському рухові «Хізб-ут-Тахрір». «Загалом чотирнадцять людей, головно кримських татар, перебувають нині за ґратами у Криму, очікуючи на суд через звинувачення у членстві в цій організації: чотирьох арештували минулого року, і наразі ще десять цього року», – сказав він.

При цьому, додав Колвілл, перемога на конкурсі «Євробачення» української співачки, кримської татарки Джамали нічого не змінила для кримських татар в окупованому Криму. Речник нагадав, що 18 травня – роковини депортації з Криму 1944 року близько 200 тисяч кримських татар, серед яких була бабуся співачки.

Але, сказав речник, перемога Джамали з піснею «1944», в якій ідеться про трагедію депортації, приносить хоч невелику втіху, що історія про цю депортацію не забута.

Після перемоги Джамали в ніч на 15 травня провідні засоби інформації світу розповіли про співачку і про її пісню та її зміст, завдяки чому про депортацію дізналося багато людей у всьому світі, що раніше не знали про цю трагедію.

В Україні ця депортація визнана геноцидом, а 18 травня, коли депортація почалася 1944 року, є Днем пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу. Крім того, після незаконної окупації Криму Росією навесні 2014 року 18 травня визначене також як День боротьби за права кримськотатарського народу.

XS
SM
MD
LG