Доступність посилання

ТОП новини

Парламент Македонії скасував позачергові вибори 5 червня


Депутат парламенту Македонії голосує за скасування виборів 5 червня, Скоп’є, 18 травня 2016 року
Депутат парламенту Македонії голосує за скасування виборів 5 червня, Скоп’є, 18 травня 2016 року

Парламент Македонії проголосував за скасування позачергових парламентських виборів, призначених раніше на 5 червня, але нової дати не визначив.

Голосування відбулося через кілька годин по тому, як раніше в середу Конституційний суд Македонії ухвалив зупинити підготовку до призначених було на початок наступного місяця позачергових виборів парламенту на час, доки він вирішить, чи відповідав Конституції саморозпуск дотеперішнього скликання парламенту. Суд має винести рішення протягом восьми днів, не пізніше як 26 травня.

Якщо він вирішить, що розпуск був неконституційним, повноваження дотеперішнього складу парламенту будуть поновлені на весь його конституційний термін, а позачергові вибори будуть скасовані остаточно.

Зі скаргою до Конституційного суду звернулася одна з партій дотеперішньої владної коаліції, Демократичний союз за інтеграцію, що представляє інтереси албанської меншини Македонії.

Ця партія і ще одна партія македонських албанців, Демократична партія албанців, а також головна опозиційна партія, Соціал-демократичний союз Македонії, бойкотують призначені було на 5 червня вибори. Вони заявляють, що умов для проведення вільних і чесних виборів у країні не існує.

Виборчий список для них зареєструвала одна-єдина партія, дотепер владна консервативна націоналістична ВМРО-ДПМНЄ (Внутрішня македонська революційна організація – Демократична партія македонської національної єдності) дотеперішнього прем’єра Николи Ґруєвського.

Європейський союз, а також США вже закликали Македонію відкласти вибори за таких обставин.

6 квітня депутати дотеперішнього скликання парламенту проголосували за його саморозпуск, відповідно до досягнених за посередництва ЄС домовленостей про вирішення політичної кризи у країні. Відтоді й до нинішнього голосування вони не збиралися на сесії жодного разу, але зберігають повноваження, доки не буде обраний новий склад парламенту.

Криза в Македонії, що триває з минулої осені, пов’язана зі скандалом навколо незаконного прослуховування, в якому опозиція звинуватила тодішній уряд. Вона спалахнула з новою силою в середині квітня після рішення президента Македонії Джорґе Іванова припинити розслідування щодо більш ніж 50 діячів, включно з чільними політиками, причетних до цього скандалу. Ті події спричинили кількаденні вуличні протести у столиці Скоп’є та інших містах Македонії. Демонстранти вимагали, щоб президент або скасував рішення, або пішов у відставку. Вони також виступали за перенесення виборів на пізніший термін.

XS
SM
MD
LG