Доступність посилання

ТОП новини

США закликали НАТО до рішучої оборони на сході Європи


Джон Керрі, архівне фото
Джон Керрі, архівне фото

Сполучені Штати Америки закликали союзників у НАТО посилити оборону східного флангу Північноатлантичного союзу, щоб бути здатними відвернути можливу агресію Росії.

«Головним аспектом нашої відповіді на дії Росії в Україні є виконати зобов’язання, взяті на саміті НАТО у Вельсі щодо інвестицій в оборону і продовжувати зміцнювати наші здатності відвернути агресію, створивши сильнішу передову військову присутність», – наголосив державний секретар США Джон Керрі на прес-конференції у Брюсселі, де зустрічаються голови зовнішньополітичних відомств країн НАТО.

Саме тому, додав він, США надають 3 мільярди 400 мільйонів доларів на Європейську ініціативу запевнення.

Попереднього дня, в середу, у Вашингтоні Палата представників Конгресу США схвалила законопроект, що має на меті збільшити витрати на розміщення американських військових у Європі. За цим законопроектом, загальні оборонні витрати США мають сягнути 602 мільярдів доларів. Таким чином документ підтримав запит Міністерства оборони США вчетверо збільшити витрати на розміщення на території союзників НАТО у Східній Європі додаткових військ і озброєнь.

Сполучені Штати Америки посилюють свою військову присутність у Європі на прохання інших країн-членів НАТО після того, як Росія окупувала український Крим і почала агресію на сході України.

На попередньому саміті НАТО, що відбувся у Вельсі у Великій Британії 2014 року, союзники домовилися зупинити скорочення оборонних бюджетів і поставити собі за мету надавати на розбудову своїх збройних сил по два відсотки від валового внутрішнього продукту, щоб бути готовими в разі необхідності дати відсіч можливій агресії Росії.

XS
SM
MD
LG