Доступність посилання

ТОП новини

Активісти у Києві привітали з днем народження утримуваного в Росії Миколу Карпюка 


Акція на підтримку українського політв'язня у Росії Миколи Карпюка в день його уродин, Київ, 21 травня 2016 року
Акція на підтримку українського політв'язня у Росії Миколи Карпюка в день його уродин, Київ, 21 травня 2016 року

Близько два десятка активістів зібрались у суботу на майдані Незалежності у Києві, щоб привітати з днем народження утримуваного в Росії політв’язня-українця Миколу Карпюка. Йому 21 травня виповнилось 52 роки.

Як повідомила Радіо Свобода координатор міжнародної правозахисної організації «Let My People Go» Марія Томак, нинішні привітання (а це листи підтримки та вітання, записані на диктофон) передадуть Карпюку до Росії через його адвокатів.

Дружина засудженого українця Олена Карпюк на акції повідомила, що син Тарас уже понад два роки не бачив батька, якого вважає «прикладом для українських патріотів».

Із березня 2014 року Карпюка незаконно утримують у Росії. 19 травня його та ще одного українця Станіслава Клиха російський суд присяжних визнав винними за участь в бойових діях проти російських урядових військ під час Чеченської війни взимку 1994-1995 років у складі підрозділу «Вікінг», загибелі й пораненні кількох десятків російських солдатів.

Серед потерпілих у справі – родичі 30 загиблих російських військових і півтора десятка тих, хто був тоді поранений. Ніхто з них не бачив Карпюка і Клиха в Грозному особисто, звинувачення ґрунтується на свідченнях лише одного свідка – засудженого на 24 роки Олександра Малофеєва, який стверджує, що сам воював у Чечні в обох війнах.

Карпюк і Клих заперечують свою провину і заявляють, що були незаконно затримані, а визнання були отримані російським слідством під тортурами.

Крім того, Карпюк, виступаючи з останнім словом в суді, акцентував увагу суду на тому, що до нього в ході досудового слідства з метою отримання необхідних свідчень та показань правоохоронці застосовувалися до нього тортури.

У лютому в Росії правозахисний центр «Меморіал» повідомив, що визнав політичними в’язнями громадян України Миколу Карпюка і Станіслава Клиха.

XS
SM
MD
LG