Доступність посилання

ТОП новини

Міністр інформації Казахстану пообіцяв з’ясувати причини затримання журналістів 


Казахстан, Алма-Ата, 21 травня 2016 року
Казахстан, Алма-Ата, 21 травня 2016 року

Міністр інформації та комунікації Казахстану Даурен Абаєв у суботу пообіцяв з’ясувати причини затримання поліцією журналістів в ході акції протесту в країні.

«Відбувається з'ясування всіх обставин, будемо розбиратися через що їх затримали», – сказав Абаєв після інформації про те, що у кількох містах країни були затримані силами безпеки сотні журналістів, активістів і демонстрантів.

Затримання відбулися на тлі закликів опозиції до проведення загальнонаціональних демонстрацій проти змін до земельного кодексу Казахстану.

Повідомляється, що десятки репортерів затримали під час розгону демонстрацій в столиці Астані, а також в Алма-Аті, Караганді, Уральську, Шимкенті і Атирау. Понад тисячу активістів і людей на площах міст теж затримали правоохоронці.

Деякі журналісти, зокрема з Казахської служби Радіо Свобода та агенції «Інтерфакс», повідомили про те, що були серед затриманих, але через декілька годин поліція їх звільнила.

З 20 травня веб-сайт Казахської служби Радіо Свобода був заблокований, не було доступу до сторінки Facebook та з перебоями працював канал у Youtube.

Влада почала «полювання» на активістів після закликів до протестів, запланованих на 21 травня, через закон, який дозволяє продаж землі сільськогосподарського призначення та здачу її в оренду іноземцям на термін до 25 років. За останні два тижні хвилі арештів прокотилися по всій країні.

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International закликала владу Казахстану звільнити затриманих.

XS
SM
MD
LG