Доступність посилання

ТОП новини

Геращенко: до кінця травня очікуються позитивні новини щодо Савченко, Солошенка і Афанасьєва


Надія Савченко, архівне фото
Надія Савченко, архівне фото

Уповноважена президента із врегулювання конфлікту на Донбасі, перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко заявляє, що до кінця травня очікуються позитивні новини з приводу ув’язнених в Росії Надії Савченко, Юрія Солошенка і Геннадія Афанасьєва. Про вона заявила це в ефірі телеканалу «112 Україна».

«Наша гуманітарна підгрупа веде дуже велику роботу для звільнення заручників. Ми очікуємо до кінця місяця позитивні новини з приводу вирішення долі Надії Савченко, а також політв’язнів, які утримуються в Росії, – Юрія Солошенка і Геннадія Афанасьєва», – сказала вона.

4 травня Федеральна служба виконання покарань Росії почала збір документів, необхідних для видачі Україні Савченко.

Міністр юстиції України Павло Петренко 17 травня заявив, що юридична процедура видачі до України засудженої в Росії української громадянки, народного депутата Надії Савченко припускає обмін на основі політичних переговорів. Відповідаючи на запитання про заяву міністра юстиції Росії, що в російському Мін’юсті розглядають лише видачу Савченко, але не обмін, Петренко звернув увагу, що «юридична процедура – це один блок, а дипломатичні переговори – це інше».

Водночас адвокат українки Марк Фейгін заявив, що Савченко навряд чи повернеться в Україну до кінця травня.

Надію Савченко в Росії засудили до 22 років позбавлення волі, звинувативши, зокрема, у причетності до загибелі російських журналістів на Донбасі. Українка і сторона захисту відкидають усі звинувачення. Надія Савченко декілька разів оголошувала голодування, у тому числі і сухе, вимагаючи свого звільнення і повернення в Україну.

Міністерство закордонних справ України звернулося до російської сторони з проханням передати в Україну Геннадія Афанасьєва і Юрія Солошенка, а також Олега Сенцова й Олександра Кольченка. Всі вони, за повідомленнями, вже заповнили й підписали документи на екстрадицію до України.

XS
SM
MD
LG