Доступність посилання

ТОП новини

У Таджикистані завершився конституційний референдум за високої явки


У Таджикистані завершився референдум про внесення змін і поправок до Конституції країни.

Центральна виборча комісія Таджикистану повідомила, що станом на час за дві години до кінця голосування, що завершилося о 20-й за місцевим часом, у референдумі про кількадесят змін до Конституції взяли участь понад 88 відсотків виборців країни.

Його офіційні попередні результати мають оголосили в понеділок.

У бюлетенях єдине питання: «Чи підтримуєте ви зміни й доповнення до Конституції?», можливі відповіді – «так» і «ні».

Питання стосується пакета з 41 зміни й поправки, які можна схвалити чи заперечити тільки всі разом.

Серед цих змін – скасування обмеження на число термінів на посаді президента – не більш ніж два поспіль – особисто для чинного голови держави Емомалі Рагмона, що від минулого року має офіційний титул «Засновник миру й національної єдності – Лідер нації», з тим, щоб він мав право переобиратися нескінченно.

Крім того, запропоновано зменшити віковий ценз для кандидування на посаду президента до 30 років із нинішніх 35. Як вважають, це має на меті уможливити нині 29-літньому синові Емомалі Рагмона, Рустамові Емомалі, бути обраним на найвищу посаду, якби з його нині 63-річним батьком щось сталося.

Також серед змін, винесених на референдум, – заборона створення партій за національною чи релігійною ознакою.

Досі в Таджикистані відбулися два референдуми про внесення змін до Конституції, ухваленої теж на референдумі 1994 року.

Референдум 1999-го року дозволив створювати партії за національною чи релігійною ознакою, таким чином дозволивши створення Партії ісламського відродження Таджикистану. Участь цієї партії та інших опозиційних сил в уряді була елементом мирної угоди, що поклала край громадянській війні 1992–97 років у цій країні.

Цей же референдум, серед іншого, збільшив президентський термін на посаді з 5 до 7 років.

Референдум 2003 року зняв чинне на той час обмеження в лише один дозволений термін на президентській посаді.

Емомалі Рагмон, уперше обраний 1994 року на п’ятирічний термін, після обох цих референдумів заявляв, що тепер попередні його президентські терміни не рахуються. Таким чином, 1999-го він був обраний удруге (за його «рахунком» – знову «вперше»), 2006 року втретє (за словами Рагмона, знов-таки «вперше») і 2013 року вчетверте (а він рахує собі лише «другий» термін). Цей його термін збігає 2020 року.

XS
SM
MD
LG