Доступність посилання

ТОП новини

Лідери «нормандської четвірки» знову обговорили замирення на Донбасі


Лідери країн «нормандської четвірки» – президент Росії Володимир Путін, канцлер Німеччини Анґела Меркель, президент Франції Франсуа Олланд, президент України Петро Порошенко, архівне фото
Лідери країн «нормандської четвірки» – президент Росії Володимир Путін, канцлер Німеччини Анґела Меркель, президент Франції Франсуа Олланд, президент України Петро Порошенко, архівне фото

Лідери Росії, Франції, Німеччини та України уночі 24 травня обговорили в телефонному режимі шляхи врегулювання конфлікту на Донбасі.

«Петро Порошенко звернув увагу на погіршення безпекової ситуації, зокрема обстріли в районі Авдіївки. Співрозмовники погодилися, що для продовження політичного діалогу потрібна рішуча деескалація і повне припинення вогню», – інформує офіційний сайт голови української держави.

«Керівники України, Франції, Німеччини та Росії висловили підтримку розгортання поліцейської місії ОБСЄ на Донбасі і початку консультацій з цього питання», – також повідомляє сайт президента України.

У заяві Росії щодо цього про поліцейську місію не йдеться, Москва говорить про «важливість підвищення ефективності діяльності в зоні конфлікту Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ шляхом надання їй додаткових повноважень».

Кремль за підсумками нічної розмови також заявив, що Росія запропонувала «узгоджений із ДНР та ЛНР пакет пропозицій щодо місцевих виборів, особливого статусу, амністії та децентралізації». Москва наполягає, що ці пропозиції «слід було б уважно розглянути в Контактній групі»

У повідомленні адміністрації президента Франції Франсуа Олланда наголошується, що лідери чотирьох держав виступили з заявою, в якій нагадали про «свою прихильність укладеним у Мінську мирним угодам і рішучість зробити все можливе, щоб гарантувати, що вони будуть реалізовані в повному обсязі якомога швидше».

Мінські угоди щодо мирного врегулювання на Донбасі (їх також називають «Мінськ-2») були укладені за посередництва Франції та Німеччини в лютому 2015 року. Це сприяло зниженню інтенсивності бойових дій, але повного припинення вогню досягти не вдалося. Не виконані й інші пункти домовленостей, зокрема, щодо звільнення заручників, повернення Україні контролю над державним кордоном із Росією у зоні, яку нині контролюють підтримувані Москвою бойовики тощо.

Збройний конфлікт на Донбасі спалахнув у квітні 2014 року. Від лютого 2015 року лінія розмежування сторін конфлікту не зазнавала значних змін.

XS
SM
MD
LG