Доступність посилання

ТОП новини

Адвокати Савченко планують переконати свою підзахисну подати клопотання про помилування


Надія Савченко, архівне фото
Надія Савченко, архівне фото

Адвокати ув’язненої в Росії українки Надії Савченко мають намір переконати свою підзахисну подати клопотання про помилування. Про це у своєму twitter повідомив її захисник Микола Полозов.

Інший адвокат українки, Марк Фейгін, написав, що намагатиметься переконати Савченко і отримати її згоду на подання клопотання.

Адвокати опублікували заяву українки від 23 березня, в якій вона забороняє адвокатам подавати клопотання про помилування.

Напередодні президент України Петро Порошенко пообіцяв зробити все можливе для повернення Савченко в Україну в травні.

4 травня Федеральна служба виконання покарань Росії почала збір документів, необхідних для видачі Україні Савченко. Згодом міністр юстиції України Павло Петренко заявив, що юридична процедура видачі до України Савченко припускає обмін на основі політичних переговорів.

Перед цим, у квітні, Порошенко висловив сподівання, що йому з президентом Росії Володимиром Путіним вдалося узгодити попередній алгоритм звільнення Савченко. За словами Порошенка, рішення суду щодо російських військових Олександра Александрова та Євгена Єрофеєва «відкриває певні можливості для залучення механізму обміну». 23 травня це рішення суду набрало чинності.

Надію Савченко в Росії засудили до 22 років позбавлення волі, звинувативши, зокрема, у причетності до загибелі російських журналістів на Донбасі. Українка і сторона захисту відкидають усі звинувачення. Надія Савченко декілька разів оголошувала голодування, у тому числі і сухе, вимагаючи свого звільнення і повернення в Україну.

XS
SM
MD
LG