Доступність посилання

ТОП новини

Штаб АТО мав дані про сепаратистів із ПЗРК у Луганському аеропорту перед трагедією з Іл-76 – свідок


Свідок у справі про загибель українських військових у збитому бойовиками літаку Іл-76 заявляє, що штаб АТО мав інформацію про сепаратистів із ПЗРК у Луганському аеропорту перед трагедією.

Анатолій Науменко, який на момент трагедії з літаком був начальником Головного управління внутрішніх справ України в Луганській області, надав свої свідчення у режимі відеоконференції із зали суду в Миколаєві на судовому засіданні у Павлограді на Дніпропетровщині, де відбувається чергове засідання у справі про збитий літак Іл-76. За його словами, 13 червня 2014 року була отримана інформація, що в районі Луганського аеропорту, в селищі Видному, перебуває група людей, озброєних ПЗРК.

«Оперативний співробітник повідомив мені про те, що йому повідомило джерело інформації, яке перебувало в тому районі, що приблизно за 12-14 годин до катастрофи в районі селища Видного бачив людей у камуфляжній формі й предмет, схожий на ПЗРК. Він описав цей предмет і ми дійшли висновку, що це зенітно – ракетний комплекс. Я доповів про це генералу Воронченку, який на той момент був заступником командувача АТО по Луганській області. Годин за 8-9 до катастрофи нами була відправлена на штаб АТО телеграма про те, що в районі Луганського аеропорту може перебувати зенітно-ракетний комплекс», – повідомив свідок.

За словами свідка, йому невідомо, хто отримав передану ним інформацію і яким чином штаб АТО її використав.

На уточнюючі запитання сторони обвинувачення свідок відповів, що спілкувався з генералом Віктором Назаровим, який наразі перебуває на лаві підсудних.

«Одного разу я з Назаровим, не пам’ятаю, до чи після, спілкувався про те, що спрямовуємо вам багато інформації, і просив використати її за призначенням. Назаров мені відповів, що інформація загального характеру, на цьому розмова скінчилась, сказав: ми врахуємо», – повідомив свідок.

Він також уточнив, що 13 червня 2014 року Луганський аеропорт уже був оточений озброєними сепаратистами, які обстрілювали територію з різних видів озброєння.

Опитування свідків, яких заявила сторона обвинувачення, триває. Загалом мають опитати 25 свідків. Здійснюючи опитування, суддя видаляє із зали суду тих свідків, які не дають свідчення.

Як поінформувала суддя, на це засідання суд викликав 5 свідків, четверо з’явились до суду.

17 грудня 2015 року в Павлоградському міськрайонному суді на Дніпропетровщині розпочався судовий процес у справі про загибель 49 українських військовослужбовців у літаку Іл-76, збитому 14 червня 2014 року озброєними сепаратистами в аеропорту Луганська.

На лаві підсудних – одна особа, генерал-майор Віктор Назаров, який на момент трагедії був начальником Штабу антитерористичної операції. Його обвинувачують у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 425 Кримінального кодексу України (недбалому ставленні до служби, вчиненому в бойовій обстановці, що призвело до тяжких наслідків).

14 червня 2014 року на території Луганської області з переносного зенітно-ракетного комплексу був збитий літак Іл-76. Він загорівся і впав. На його борту перебували 40 військовослужбовців 25-ї окремої парашутно-десантної бригади та 9 членів екіпажу. Усі загинули. Високопосадовцю Збройних сил України Віктору Назарову оголосили про підозру в недбалому ставленні до служби, наслідком чого стала загибель військових.

XS
SM
MD
LG