Доступність посилання

ТОП новини

Надію Савченко звільнили, але слід продовжувати ці позитивні кроки – Моґеріні


Федеріка Моґеріні ©Shutterstock
Федеріка Моґеріні ©Shutterstock

Надію Савченко звільнена і перебуває в Україні, але звільнити треба всіх заручників, пов’язаних із конфліктом на Донбасі, заявила представник ЄС із зовнішньої політики Федеріка Моґеріні.

«Нарешті, Савченко – вільна і повернулася до своєї країни. Український пілот сьогодні звільнена з російської в’язниці в обмін на звільнення двох російських ув’язнених... Ми бажаємо їй якнайшвидшого одужання після її тривалого тюремного ув’язнення», – заявила Моґеріні.

В той же час, голова європейської дипломатичної служби наголошує, що Європейський Союз закликає всі сторони продовжувати ці позитивні кроки, й виконати «пакет заходів із реалізації Мінських домовленостей», включно із зобов’язанням пункту щодо звільнення всіх заручників і затриманих осіб, пов’язаних із конфліктом на Донбасі.

Раніше сьогодні ЗМІ з посиланням на джерела повідомили, що Надія Савченко, ув’язнена в Росії, повертається до України, а двоє російських громадян Олександр Александров і Євген Єрофеєв, ув’язнені в Україні, летять до Росії в рамках обміну. Спочатку цю інформацію офіційно не підтверджували.

Згодом адвокат Савченко Марк Фейгін підтвердив, що вона «на шляху додому, в Україну», а близько 15:00 президент України Петро Порошенко повідомив, що літак з Савченко приземлився на території України.

Пізніше українська і російська сторона опублікували укази про помилування.

Народного депутата, делегата ПАРЄ від України Надію Савченко в Росії засудили до 22 років позбавлення волі, звинувативши, зокрема, у причетності до загибелі російських журналістів на Донбасі. Українка і сторона захисту відкидають усі звинувачення. Надія Савченко декілька разів оголошувала голодування, у тому числі і сухе, вимагаючи свого звільнення і повернення в Україну.

XS
SM
MD
LG