Доступність посилання

ТОП новини

Делегація підкомітету ООН з запобігання тортур звинувачує Україну у ненаданні повного доступу


У підкомітеті ООН з запобігання тортур (ПЗТ) заявляють про переривання свого візиту до України після того, як їхній делегації відмовили у доступі до кількох місць позбавлення волі, де, як підозрюють, СБУ порушує права затриманих.

«Ця відмова є порушенням зобов’язань України як держави-учасниці Факультативного протоколу до Конвенції проти катувань. Ми не змогли відвідати деякі місця, щодо яких ми чули численні і серйозні звинувачення про затримання людей і про те, що тут, можливо, мали місце тортури чи жорстоке поводження», – мовиться у заяві голови підкомітету ООН з питань попередження тортур, керівника делегації Малкольма Еванса.

Візит делегації розпочався в Україну 19 травня і мав закінчитися 26 травня, але, як зазначили у підкомітеті ООН з запобігання тортур, його вирішили закінчити раніше через неможливіть повного виконання мандату.

«Експерти ПЗТ очікують, що Україна виконуватиме свої міжнародні зобов’язання згідно з Факультативним протоколом, який вона ратифікувала у 2006 році. Ми також сподіваємося, що уряд України буде вступати у конструктивний діалог з нами, щоб дати делегації можливість відновити свій візит у найближчому майбутньому і працювати разом для створення гарантій проти загроз застосування тортур і жорстокого поводження у місцях позбавлення волі», – зазначив Малкольм Еванс.

Експерти ООН мали оцінити умови утримання ув’язнених та гарантії їх захисту від жорстокого поводження, а також, наскільки Україна прислухалася до рекомендацій, які їм були запропоновані у 2011 році.

Українська сторона наразі не коментувала цю заяву підкомітету ООН з запобігання тортур. Радіо Свобода намагається отримати відповідний коментар.

XS
SM
MD
LG