Доступність посилання

ТОП новини

Керрі: звільнення Савченко має стати імпульсом для повного виконання Москвою Мінських угод


Державний секретар США Джон Керрі
Державний секретар США Джон Керрі

Державний секретар США Джон Керрі вітає звільнення громадянки України Надії Савченко та двох російських військових Олександра Александрова та Євгена Єрофєєва. Він також закликає Росію виконати всі зобов’язання взяті у рамках Мінських домовленостей.

«Близько двох років тому Надію Савченко захопили у бою на сході України і проти її волі доправили до Росії. Її звільнення, після довгих поневірянь, які включали одиночне ув’язнення, є важливою частиною виконання Росією своїх зобов’язань щодо Мінських угод», – мовиться у заяві Керрі, озвученій 25 травня.

За його словами, це має стати імпульсом для повного виконання Москвою Мінських домовленостей.

«Це включає реальне, всеохоплююче і стале припинення вогню на сході України, надання повного доступу спостерігачам ОБСЄ до всіх територій конфлікту, проведення виборів згідно з українським законодавством, які відповідатимуть стандартам ОБСЄ і моніторитимуться спостерігачами Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів і прав людини, виведення іноземних військ і озброєння, а також повернення Україні повного контролю над кордоном. Ми також закликаємо Росію виконати умови Мінських домовленостей щодо звільнення всіх заручників і незаконно затриманих людей», – наголосив Джон Керрі.

Надія Савченко, яку в Росії ув’язнили на 22 роки, повернулася до Києва 25 травня після того, як її цього дня помилував російський президент Володимир Путін на прохання родичів загиблих журналістів, у причетності до загибелі яких звинувачували Савченко. Водночас до Росії з України прибули двоє російських громадян Олександр Александров і Євген Єрофеєв, затримані минулого року в зоні конфлікту на сході України і засуджені за звинуваченням у веденні агресивних воєнних дій, вчиненні терористичного акту, що призвів до смерті людини. Президент України Петро Порошенко підписав указ про їх помилування 24 травня.

У 2014 році Росія анексувала український Крим. Україна і Захід звинувачують Росію у підтримці проросійських сепаратистів на Донбасі. Москва ці звинувачення відкидає, заявляючи, що на Донбасі немає російських військових, але є «добровольці».

Також Москва заявляє, що не має ніяких зобов’язань за Мінськими угодами, бо підписувала їх не як учасник, а як «гарант», і не має наміру виконувати цих домовленостей.

XS
SM
MD
LG