Доступність посилання

ТОП новини

У Держдепартаменті США привітали звільнення Савченко


Речник Держдепартаменту США Марк Тонер
Речник Держдепартаменту США Марк Тонер

Американське зовнішньополітичне відомство привітало звільнення з російського ув’язнення українки Надії Савченко, але вказало також на потребу виконання Росією інших зобов’язань у рамках Мінських угод. Про це 25 травня заявив речник Держдепартаменту Марк Тонер.

«Ми вітаємо сьогоднішні новини про Надію Савченко і той факт, що вона повернулася в Україну, і, як ви знаєте, що уряд України ухвалив гуманітарне рішення про звільнення двох російських військовослужбовців, які були захоплені на українській землі. Ми раді, що вона вдома», – наголосив речник і додав, що цей обмін є «важливою можливістю для всіх сторін, особливо Росії, виконати свої зобов’язання в межах Мінських угод».

Речник Держдепартаменту США вказав на такі зобов’язання, як стале припинення вогню, доступ до роботи спостерігачів ОБСЄ в усій зоні конфлікту, проведення місцевих виборів відповідно до законодавства України та стандартів ОБСЄ, виведення іноземних військ і повернення Україною повного контролю над своїми міжнародно визнаними кордонами.

Надія Савченко, яку в Росії ув’язнили на 22 роки, повернулася до Києва 25 травня після того, як її цього дня помилував російський президент Володимир Путін на прохання родичів загиблих журналістів, у причетності до загибелі яких звинувачували Савченко. Водночас до Росії з України прибули двоє російських громадян Олександр Александров і Євген Єрофеєв, затримані минулого року в зоні конфлікту на сході України і засуджені за звинуваченням у веденні агресивних воєнних дій, вчиненні терористичного акту, що призвів до смерті людини. Президент України Петро Порошенко підписав указ про їх помилування 24 травня.

У 2014 році Росія анексувала український Крим. Україна і Захід звинувачують Росію у підтримці проросійських сепаратистів на Донбасі. Москва ці звинувачення відкидає, заявляючи, що на Донбасі немає російських військових, але є «добровольці».

Також Москва заявляє, що не має ніяких зобов’язань за Мінськими угодами, бо підписувала їх не як учасник, а як «гарант», і не має наміру виконувати цих домовленостей.

XS
SM
MD
LG