Доступність посилання

ТОП новини

У МЗС України засуджують вирок російського суду у справі Карпюка і Клиха


У Міністерстві закордонних справ України засуджують вирок суду в справі громадян України Миколи Карпюка та Станіслава Клиха.

«Ганебний вирок російського суду у сфабрикованій справі Карпюка та Клиха. Рішуче засуджуємо і боремось далі задля звільнення українських політв’язнів», – зазначила речниця МЗС України Мар’яна Беца.

Раніше 26 травня суд у Чечні оголосив вирок у справі українців, Карпюка засудили до 22,5 років, Клиха – до 20 років ув’язнення. Суддя заявив, що терміни давності у справі суд вирішив не враховувати. Українці вже підписали заяву про подачу апеляції на вирок.

24 травня прокурори попросили Верховний суд російської республіки Чечні засудити українців Миколу Карпюка та Станіслава Клиха до 22,5 і 22 років за ґратами відповідно.

19 травня у Верховному суді Чечні колегія присяжних визнала українців винними в участі в бойових діях проти російських урядових військ під час Чеченської війни взимку 1994–1995 років у складі підрозділу «Вікінг», загибелі й пораненні кількох десятків російських солдатів.

Захист Карпюка і Клиха наполягав на знятті звинувачень у зв’язку із закінченням терміну давності за всіма інкримінованими статтями, адвокати вимагали припинити переслідування українців.

Карпюк і Клих заперечують свою провину і заявляють, що були незаконно затримані, а свідчення і визнання були отримані російським слідством під тортурами.

XS
SM
MD
LG