Доступність посилання

ТОП новини

Медики закликають перенести чи скасувати Олімпіаду-2016 через вірус зіка


150 медиків та фахівців у галузі медицини звернулися з відкритим листом до голови Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), в якому міститься заклик перенести чи скасувати літні Олімпійські ігри у Ріо-де-Жанейро через серйозну загроз здоров’ю людей, яку несе вірус зіка. Цей лист, оприлюднений 27 травня, підписали медики з понад 20 країн.

«Ми виступаємо з таким закликом, незважаючи на широко поширені фаталістичні настрої, мовляв, Ігри у Ріо неминучі, цей захід дуже значний, щоб від нього відмовитися», – мовиться у листі.

«Бразильський різновид вірусу зіка завдає шкоди здоров’ю людини способами, які раніше не були об’єктом наукового спостереження. Створюється непотрібний ризик, коли близько 500 тисяч іноземних туристів опиняться під загрозою зараження і поширення цього вірусу по всьому світу», – зазначають фахівці.

Йти на такий ризик неетично, наголошується у листі, особливо, якщо є можливість відкласти спортивні змагання чи перенести їх в іншу країну.

Раніше представники ВООЗ оприлюднили заяву, у якій мовиться, що скасування чи перенесення Олімпійських ігор істотно не вплине на міжнародне поширення вірусу зіка. Американський федеральний Центр з контролю і запобігання захворювань поки рекомендує не подорожувати у райони, у яких поширений вірус зіка, вагітним жінкам.

Олімпійські ігри у Ріо-де-Жанейро пройдуть з 5 по 21 серпня. Місто є одним з епіцентрів поширення вірусу зіка, який, як вважають, викликає мікроцефалію – значне зменшення розміру черепа і порушення нервової системи дитини, якщо жінка під час вагітності була заражена цим вірусом.

XS
SM
MD
LG