Доступність посилання

ТОП новини

У Запоріжжі вшанували пам’ять поляків, що утримувалися в таборах НКВС


У запорізькому парку імені Пушкіна 28 травня відбулося відкриття першої черги пам’ятного знаку на честь польських військовополонених, які утримувалися в таборі №100 НКВС СРСР, що діяв у Запоріжжі в 1939 – 1940 роках.

Кошти на його встановлення зібрала місцева польська громада. Як повідомили ініціатори встановлення пам’ятника, на початку Другої світової війни в місцевому таборі НКВС перебували близько двох тисяч поляків, які потрапили в полон після радянської окупації частини польських земель.

«Вони перебували на території нинішнього заводу «Запоріжсталь», жили в бараку. У 1939 році потрапили у полон через те, що Радянський Союз напав на Польщу 17 вересня, й тому автоматично всі, що були мобілізовані, військові і не військові люди, опинилися у полоні. Вони працювали на заводі, але утримувалися справді як у концтаборі, бо не було навіть елементарних умов гігієни, їм не дозволяли виходити. Вони перебували за колючим дротом. Та навіть піднімали повстання, бо їм не дозволяли святкувати Різдво. Згодом їх усіх перевезли в табори на північ нинішньої Росії, на схід. Подальша доля полонених зараз досліджується істориками», – розповіла голова запорізького товариства польської культури імені Івана Павла Другого Анна Макушинська.

Під час Другої світової війни близько шести мільйонів поляків загинули, це більш як шоста частина довоєнного населення країни.

XS
SM
MD
LG