Доступність посилання

ТОП новини

У Таджикистані місцеві депутати обрали дочку президента до верхньої палати парламенту


Емомалі Рагмон нагороджує Озоду Рагмон орденом Слави 1-го ступеня, 28 серпня 2015 року
Емомалі Рагмон нагороджує Озоду Рагмон орденом Слави 1-го ступеня, 28 серпня 2015 року

У Таджикистані повідомили про обрання однієї з семи дочок президента Емомалі Рагмона Озоди Рагмон депутатом верхньої палати парламенту.

38-річну жінку, матір п’яти дітей, обрали до складу верхньої палати на звільнене місце на непрямих виборах – у них беруть спільну участь депутати місцевих, районних і обласних рад країни. Усі вони проголосували за неї одноголосно.

На таких виборах обирають 25 із 33 членів палати, ще 8 призначає президент.

Від кінця січня цього року Озода Рагмон є керівником апарату президента Емомалі Рагмона. Перед тим вона півтора року була першим заступником міністра закордонних справ Таджикистану, а протягом п’яти років до того – заступником голови МЗС.

Це вважають іще одним кроком до консолідації влади у президентській родині.

Нещодавно всенародний референдум у Таджикистані затвердив зміни до конституції країни, що знизили віковий ценз для обрання президентом. Критики вважають, що це зробили для того, щоб теоретичну можливість балотуватися на посаду президента вже від наступного року син Емомалі Рагмона, Рустам Емомалі. Минулого року Рустам Емомалі став головою Агентства державного фінансового контролю і боротьби з корупцією, а перед тим із 2013 року керував митною службою Таджикистану. Водночас для самого нинішнього президента ці зміни усунули обмеження на кількість термінів перебування на посаді.

Крім того, в Таджикистані родичі і свояки нинішнього президента обіймають низку важливих посад. Зокрема, чоловік Озоди Рагмон, Джамоліддін Нуралієв, є першим заступником голови Національного банку Таджикистану, а шуряк президента Гасан Асадуллозода очолює найбільший комерційний банк країни «Орійонбонк» і, за повідомленнями, контролює продаж алюмінію, що є головним експортним продуктом Таджикистану.

Владу Емомалі Рагмона в Таджикистані називають авторитарною. Він практично не терпить інакодумства щодо його поглядів, міжнародні і таджицькі правозахисники звинувачують його в порушеннях прав людини. Президент Таджикистану це заперечує.

XS
SM
MD
LG