Доступність посилання

ТОП новини

НАБУ почало розслідування щодо партійної «чорної бухгалтерії»


Голова НАБУ Артем Ситник
Голова НАБУ Артем Ситник

Національне антикорупційне бюро України почало розслідування на підставі заяви екс-заступника голови Служби безпеки України Віктора Трепака про «чорну бухгалтерію» Партії регіонів.

«У понеділок, 30 травня, відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань було внесено детективами Бюро з попередньою правовою кваліфікацією за ч. 4 ст. 369 Кримінального кодексу України (пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі)», – мовиться в повідомленні на офіційному сайті НАБУ.

При цьому в бюро зазначають, що публічна заява Трепака була зроблена ще до звернення до НАБУ і позбавила їх «певних оперативних можливостей». «Також викликає подив той факт, що про відповідну заяву та наявні у нього документи В.Трепак повідомив ЗМІ ще до звернення в НАБУ. Ми розуміємо високий інтерес до розслідувань детективів Антикорупційного бюро з боку громадськості та ЗМІ. Втім, Бюро продовжує наголошувати на тому, що зайва публічність може зашкодити викриттю корупційних правопорушень та притягненню винних до відповідальності», – мовиться в повідомленні.

Водночас новопризначений генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що департамент Управління спеціальних розслідувань Головного слідчого управління Генпрокуратури на чолі з Сергієм Горбатюком долучиться до вивчення цих матеріалів. «Ми вже домовились про співпрацю департаменту пана Горбатюка, який розслідує справи злочинів часів Януковича у даному питанні», – заявив Луценко.

При цьому генпрокурор зазначив, що на документах, які передав Трепак, є підписи. «Тобто це не просто набір цифр і прізвищ, там є підписи. Хто? Це вам може сказати або не сказати тільки слідчий», – додав генпрокурор.

Колишній перший заступник голови СБУ Віктор Трепак в інтерв’ю виданню «Дзеркало тижня. Україна», опублікованому 28 травня, заявив, що передав до НАБУ документи, які підтверджують незаконні виплати Партією регіонів готівки низці колишніх і нинішніх високопосадовців.

За його словами, йдеться про так звану «чорну бухгалтерію» Партії регіонів із загальними виплатами на суму близько 2 мільярдів доларів.​

XS
SM
MD
LG