Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисники засудили поправки до «закону про іноземних агентів» у Росії


(ілюстраційне фото)
(ілюстраційне фото)

Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch рішуче засудила пропоновані поправки до російського закону про неурядові організації – «іноземних агентів», що їх ухвалила минулого тижня нижня палата парламенту Росії, Державна дума.

Правозахисники закликали президента Росії не підписувати закону, якщо він буде ухвалений у такій редакції.

Як заявили в організації, Росії варто не намагатися скорегувати цей закон, а взагалі відмовитися від нього.

Поправки мають на меті уточнити досі чітко не визначене в цьому законі поняття «політичної діяльності», здійснення якої для неурядових організацій, що отримують фінансову підтримку з-за кордону, перетворює їх на «іноземних агентів». За даними правозахисників, з ухваленого законопроекту фактично випливає, що «політичною» буде вважатися по суті будь-яка правозахисна чи дослідницька діяльність незалежної групи, якщо вона хоч якимсь чином буде спрямована на формування рішень органів влади чи суспільної думки.

Нині засади чинного закону вже трактуються схожим широким чином, хоча вони й не визначені формально. Це, за словами правозахисників, дає російській владі можливість накладати передбачені цим законом обмеження на діяльність великого кола непідконтрольних владі організацій громадянського суспільства.

За даними правозахисників, за чотири роки чинності закону до реєстру «іноземних агентів» у Росії внесли понад сто організацій, десятки з яких – групи, що займаються доброчинністю, захистом довкілля чи освітніми проектами. Зокрема, якраз у понеділок стало відомо про внесення до цього реєстру громадської організації «Соціум» із міста Самари, що займається профілактикою розповсюдження ВІЛу.

XS
SM
MD
LG