Доступність посилання

ТОП новини

Турчинов заявив, що Росія на сході України системно випробовує нову зброю


Олександр Турчинов, архівне фото (©Shutterstock)
Олександр Турчинов, архівне фото (©Shutterstock)

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов заявив, що Росія на сході України системно випробовує нову зброю.

«Ми бачимо, як Росія щоденно прицільно обстрілює українські позиції, при цьому використовує нову зброю та відпрацьовує нові прийоми ведення бою, повністю ігноруючи базові позиції мінських угод», – заявив він у перебігу зустрічі в Києві з головою Сейму Литви Лоретою Ґраужинєне.

Турчинов попередив, що небезпечні тенденції, які спостерігаються у травні, «можуть перерости у повномасштабні воєнні дії», повідомляє пресова служба РНБО.

«Тому, – наголосив він, – ми змушені готуватися до адекватної відповіді на дії Росії. Сподіваємось, що наші стратегічні партнери не будуть лише спостерігати за загостренням ситуації».

Як мовиться в повідомленні, під час обговорення ситуації на сході України секретар РНБО наголосив, що європейські країни в контексті пошуку мирного врегулювання ситуації на Донбасі мають чітко розуміти, що «Росія – не третя сторона, а агресор». «Це з їхньої зброї ведеться вогонь на сході, це їхні солдати вбивають українців, це вони розв’язали війну», – наголосив він.

Співрозмовники констатували, що «поки Росія продовжує агресивні дії та окупацію частини української території, зокрема, Автономної Республіки Крим, треба не скасовувати, а посилювати санкції», повідомили в РНБО.

Останніми днями становище на багатьох відтинках лінії фронту на частині українського Донбасу різко загострилося. Зокрема, значно зросло число обстрілів українських позицій із важкої зброї, що мала бути давно відведена за мінськими домовленостями про врегулювання в регіоні. Українські військові, що перебувають на передовій, повідомляють у соцмережах, що ці обстріли останніх днів ведуться значно професійніше, ніж звично, з застосуванням усіх правил артилерійської науки. У соцмережах висловлюють припущення, що замість місцевих сепаратистів за обстріли взялися злагоджені підрозділи Збройних сил Росії.

XS
SM
MD
LG