Доступність посилання

ТОП новини

Ключовий фігурант «чорної каси» Партії регіонів Гєллєр: документи – неправдиві


Народний депутат від групи «Відродження» Євген Гєллєр
Народний депутат від групи «Відродження» Євген Гєллєр

Народний депутат від групи «Відродження» Євген Гєллєр назвав публікацію журналів готівкових витрат Партії регіонів за 2012 рік, так званої «чорної каси», «інсинуацією» та заперечив, що отримував з неї гроші на різні цілі.

«Це інсинуація», – сказав він біля парламенту журналісту програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший». На уточнення, чи значить це, що він не отримував виплат, зазначених у документах, він відповів: «Абсолютно правильно».

В оприлюднених «Українською правдою» списках фігурують великі суми, які начебто отримував Гєллєр для різних партійних завдань. Так, наприклад, у документах Гєллєр Є.Б. отримував 160 тисяч доларів з призначенням «депутати в коаліцію», 395 тисяч доларів з призначенням «Наша Україна – Давиденко Андрій», 500 тисяч доларів з призначенням «ЦИК». Сумарно Гєллєр Є. Б., згідно з опублікованими даними, отримав 3,53 мільйона доларів.

Під час президентства Віктора Януковича Євген Гєллєр входив у фракцію Партії регіонів і очолював бюджетний комітет Верховної Ради. У пресі його називали «розпорядником каси» Партії регіонів.

У коментарі «Схемам» він зазначив, що ніколи не був «касиром Партії регіонів».

«У Партії регіонів я очолював контрольне управління. До його завдань належала перевірка партійних організацій на місцях», – пояснив він.

На запитання, чи опубліковані документи з бухгалтерії Партії регіонів правдиві, він відповів: «Я вважаю, що ні. І у мене питання, чому вони спливли через два з половиною роки».

Також депутат запевнив, що НАБУ до нього ще не зверталося з цього приводу, але він готовий співпрацювати.

30 травня Національне антикорупційне бюро України почало розслідування на підставі заяви екс-заступника голови Служби безпеки України Віктора Трепака про «чорну бухгалтерію» Партії регіонів.

Напередодні в інтерв’ю виданню «Дзеркало тижня. Україна» Трепак заявив, що передав до НАБУ документи, які підтверджують незаконні виплати Партією регіонів готівки низці колишніх і нинішніх високопосадовців.

За його словами, йдеться про так звану «чорну бухгалтерію» Партії регіонів із загальними виплатами на суму близько 2 мільярдів доларів.

31 травня видання «Українська правда» оприлюднило записи, які нібито свідчать про тіньові витрати Партії регіонів, згідно з якими, у другому півріччі 2012 року через «чорну бухгалтерію» було витрачено 66 мільйонів доларів.

Детальний аналіз опублікованих документів дивіться у програмі «Схеми» у четвер о 21:50 на «UA:Першому» телеканалі та сайті Радіо Свобода.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG