Доступність посилання

ТОП новини

В ООН засудили побиття різками хлопців і дівчат в Ірані за спільну вечірку


Ілюстраційне фото: публічне побиття жінки в Афганістані (провінція Гор) за звинуваченням у перелюбстві, 2015 рік
Ілюстраційне фото: публічне побиття жінки в Афганістані (провінція Гор) за звинуваченням у перелюбстві, 2015 рік

В Управлінні верховного комісара ООН із прав людини засудили побиття різками приблизно 35 хлопців і дівчат, яких зловили під час спільної вечірки з нагоди шкільного випуску.

Як наголосили в ООН, побиття різками заборонене міжнародним гуманітарним правом. Те, що влада Ірану застосувала це «жорстоке, нелюдське і принизливе покарання, яке можна прирівняти до тортур», – цілковито непропорційне рівневі провини і викликає відразу, мовиться в заяві.

В ООН також звернули увагу, що такі випадки в Ірані непоодинокі. Зокрема, раніше у травні, за повідомленнями, в Ірані побили різками 17 шахтарів за протест проти звільнення 350 їхніх колег, а у квітні публічно побили різками жінку, звинувачену в позашлюбних стосунках.

За даними іранських засобів інформації, учнів, хлопців і дівчат, затримали в місті Газвіні на північ від столиці Тегерана під час спільної вечірки 26 травня, а після допиту призначили їм покарання в 99 ударів різками кожному.

В Ірані, де шиїтський різновид ісламу є державною релігією, діють деякі з суворих норм ісламу щодо суспільного життя – такі, як обмеження на вільне спілкування чоловіків і жінок чи вимоги до одягу, в першу чергу жіночого.

XS
SM
MD
LG