Доступність посилання

ТОП новини

В Івано-Франківську відкрили виїзне хоспісне відділення


В Івано-Франківську офіційно почало роботу виїзне консультативне відділення медичної і соціальної допомоги невиліковно хворим.

Воно працює в одному з житлових будинків, що свого часу спричинило конфлікт із мешканцями. Завідувачці відділення, ініціаторові створення одного з перших в Україні хоспісів Людмилі-Оксані Андріїшин доводилося переконувати, наскільки потрібна така допомога.

«Головне наше завдання – це патронажна допомога паліативним хворим у місті і приміських селах, виїзди до людей, хоча до нас зможуть приходити і самі хворі, і їхні родичі на консультації, а також надаватимемо консультації для районів, як організувати таку допомогу невиліковно хворим», – каже Андріїшин.

У відділенні обладнані медсестринська кімната і кабінет лікування хронічного болю, є конференц-зал, працює психолог, незабаром буде і педіатр. Надання допомоги безоплатне, хоча забезпечення ліками мінімальне. Замало і одного автомобіля для повноцінної роботи двох бригад.

За словами головного лікаря обласного клінічного центру паліативної допомоги Ірини Слугоцької, відкриття виїзного відділення має важливе значення для збільшення доступності паліативної допомоги, адже наразі її отримують 1000–1200 хворих на рік, тоді як потребують 12 тисяч дорослих прикарпатців і 900 дітей.

Зараз під опікою виїзного відділення перебувають 26 дорослих пацієнтів, переважно з онкопатологією, та п’ятеро дітей.

У цьому ж приміщенні працює благодійний фонд допомоги невиліковно хворим «Мати Тереза».

На підтримку створення виїзного хоспісного відділення був спрямований і мистецький арт-проект «Оскар і Рожева пані» Івано-Франківського музично-драматичного театру імені Івана Франка. Він став переможцем національного конкурсу «Благодійна Україна».

XS
SM
MD
LG