Доступність посилання

ТОП новини

На суді у Ростові-на-Дону кримські татари не визнали вини


Суд над кримськими татарами у Ростові-на-Дону, Росія, 1 червня 2016 року
Суд над кримськими татарами у Ростові-на-Дону, Росія, 1 червня 2016 року

У російському Ростові-на-Дону четверо кримських татар, яких звинувачують у тероризмі та участі у забороненій у Росії організації «Хізб ут-Тахрір», не визнали своєї провини. Про це ТАСС повідомив представник Північно-Кавказького окружного військового суду, де слухається справа. Представник прес-служби суду поінформував, що обвинувачені вважають себе невинними і заявляють, що їх вина не доведена.

Один з обвинувачених, Руслан Зейтулаєв, заявив на процесі, що не згоден з доказами звинувачення. Його підтримали інші троє обвинувачених Юрій Примов, Рустем Ваїт і Ферат Сайфуллаєв.

Усіх чотирьох фігурантів справи звинувачують у створенні терористичної організації у Севастополі.

За повідомленням «Інтерфаксу», адвокати підсудних під час дебатів зазначили, що у тексті обвинувального висновку немає конкретних прикладів протиправних насильницьких дій їхніх підзахисних, які підпадають під статтю про організацію діяльності терористичної організації і участь у діяльності такої організації.

На думку звинувачення, Зейтуллаєв у березні 2014 організував у селах Орлине, Тилове і Штурмове Балаклавського району, а також у Севастополі осередок «Хізб ут-Тахрір».

Російське звинувачення наполягає, що кінцевою метою групи було встановлення «ісламського правління» через відтворення «Всесвітнього ісламського Халіфату», і створення Кримського вілаяту (адміністративної одиниці Халіфату) на місці Севастополя.

Росія зазнає різкої критики з боку міжнародних правозахисних груп і західних урядів за її ставлення до корінного тюркомовного народу Криму після анексії Москвою Кримського півострова у березні 2014 року.

Арешти, зникнення і вбивства кримських татар, стали частою практикою у Криму.

XS
SM
MD
LG