Доступність посилання

ТОП новини

Туреччина викликала посла з Берліна після визнання Бундестагом геноциду вірмен


Демонстранти з турецькими прапорами протестують біля Бундестагу, 1 червня 2016 року
Демонстранти з турецькими прапорами протестують біля Бундестагу, 1 червня 2016 року

Туреччина викликала свого посла з Берліна для консультацій після того, як парламент Німеччини схвалив резолюцію, в якій масові вбивства вірмен в Османській імперії в період Першої світової війни названі геноцидом.

Водночас МЗС Вірменії схвально висловилося про голосування, заявивши, що Німеччина зробила «цінний внесок не лише у міжнародне визнання і засудження геноциду вірмен, але і в загальну боротьбу із запобігання геноцидам, злочинам проти людяності».

Ухвалена 2 червня у Бундестазі резолюція має символічний характер. У документі йдеться про необхідність «пам’ятати про геноцид вірмен й інших представників християнських меншин в 1915 і 1916 роках». Всього, за оцінками, тоді загинули близько півтора мільйона людей.

Анкара раніше попередила Берлін, що ухвалення резолюції призведе до погіршення зв’язків між двома країнами. Зокрема, з відповідними заявами виступав турецький президент Реджеп Тайїп Ердоган. Крім загострення відносин між Туреччиною і Німеччиною, результати голосування в Бундестазі можуть відбитися на укладеній ЄС з Анкарою угоді з питань біженців і мігрантів, які прагнуть потрапити до Європи.

Сучасна Туреччина відкидає визначення тих подій як геноциду і різко реагує на будь-які спроби визнання геноциду вірмен.

XS
SM
MD
LG