Доступність посилання

ТОП новини

Дніпропетровська область залишається Дніпропетровською – ОДА


Дніпропетровська область залишається Дніпропетровською, зміна назви обласного центру не вплине на назву області, повідомив заступник голови ОДА Володимир Юрченко.

За його словами, щоб область змінила назву, парламенту треба внести зміни до Конституції України.

«Голова Верховної Ради підписав постанову про перейменування Дніпропетровська на Дніпро. Проте на назву регіону це не вплине. Щоб перейменувати Дніпропетровську область, необхідно внести зміни до Конституції України», – пояснив Юрченко.

За його роз’ясненнями, Дніпропетровська область згадується в 9-му розділі Конституції України про територіальний устрій. Щоб внести зміни до головного документа країни, потрібно подати до Верховної Ради відповідний законопроект. Це може зробити президент або 150 депутатів. Далі висновок щодо відповідності законопроекту Конституції має надати Конституційний суд. У парламенті документ має набрати 300 голосів. Тільки після цього область може отримати нову назву.

19 травня Верховна Рада на виконання Закону «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» перейменувала місто Дніпропетровськ на Дніпро. Проект постанови № 3864 підтримали 247 народних депутатів.

1 червня Верховна Рада не підтримала проект постанови про скасування зміни назви Дніпропетровська. Після цього спікер парламенту Андрій Парубій підписав постанову про перейменування. Документ набуде чинності після публікації в офіційній пресі.

XS
SM
MD
LG