Доступність посилання

ТОП новини

У Берліні покажуть фільм Олега Сенцова «Гамер»


Олег Сенцов
Олег Сенцов

У столиці Німеччини Берліні відбудеться показ фільму «Гамер» українського кінорежисера, кримського політв’язня у Росії Олега Сенцова. Про це повідомляють організатори кінопоказу – Берлінський інформаційний центр Криму, Український кіноклуб Берліна, Берлінська група захисту прав людини в Україні.

Кінопоказ відбудеться 2 червня у рамках «Днів солідарності з кримськими заручниками». Кошти, зібрані від перегляду, направлять на підтримку сімей політв’язнів-кримчан. Після кінопоказу учасники акції підпишуть листівки утримуваним у Росії кримчанам.

4 червня акція солідарності з кримськими політв’язнями відбудеться і в польському Кракові.

Дні солідарності з «кримськими заручниками» – Олегом Сенцовим, Олександром Кольченком, Геннадієм Афанасьєвим і Олексієм Чирнієм – тривають з ініціативи громадських активістів з 26 травня по 4 червня.

Фільм «Гамер» – це кінодебют Олега Сенцова, він створений 2011 року. Ця робота вже здобула кілька міжнародних призів, у березні 2016 року Сенцов став лауреатом української національної премії імені Шевченка.

Олег Сенцов був засуджений у Росії Північно-Кавказьким військовим окружним судом до 20 років позбавлення волі. Йому висунули звинувачення в підготовці підриву пам'ятника Леніну в Сімферополі, а також у підпалі офісів «Російської громади Криму» і партії «Єдина Росія» в окупованому Росією Криму. Сенцов заперечує ці звинувачення.

У «справі Сенцова» також засуджені до 10 років Олександр Кольченко, до семи років – Геннадій Афанасьєв і Олексій Чирній.

Сенцов, Афанасьєв, Кольченко визнані російським правозахисним рухом «Меморіал» політв'язнями.

XS
SM
MD
LG