Доступність посилання

ТОП новини

Європарламент відновлює контакти з Держдумою Росії


Будівля Європарламенту у Брюсселі
Будівля Європарламенту у Брюсселі

Європейський парламент вирішив відновити контакти з нижньою палатою російського парламенту – Державною думою.

Таке рішення ухвалили 2 червня під час зустрічі керівництва Європарламенту – президента Мартіна Шульца та голів восьми політичних партій.

Джерела у Європарламенті повідомили Радіо Свобода, що таке рішення ухвалили, оскільки цей орган «виключений зі зв’язків з Росією у час, коли кілька країн ЄС і Єврокомісія мали кілька зустрічей з представниками російської влади».

Європарламент вирішив зупинити зв’язки з російськими законотворцями після нелегальної анексії Росією українського Криму. Але під час сьогоднішньої зустрічі керівництва ЄС було вирішено направити представника Європарламенту на конференцію парламентаріїв Арктичного регіону, яка проходитиме у Росії упродовж 14-16 червня. Також під час зустрічі вирішили запросити представників Держдуми Росії для участі у конференції з питань майбутніх виборів до російських законодавчих органів, яка буде організована у Брюсселі.

Попри це Європарламент утримуватиметься від ведення справ з представниками російської Держдуми, які є у «чорному списку» ЄС.

Формальний діалог між двома парламентами, як і раніше, буде призупинений, лише російський посол у ЄС і його головний радник матимуть доступ у приміщення Європейського парламенту. Цю заборону щодо російських парламентарів європейська сторона запровадила у 2015 році після того, як Москва відмовила у видачі віз кільком членам Європарламенту.

XS
SM
MD
LG