Доступність посилання

ТОП новини

НАБУ і ДФІ проводять ревізію у відомстві Авакова через закупівлю рюкзаків


Детективи Національного антикорупційного бюро України ініціювали проведення Держфінінспекцією позапланової виїзної ревізії в Міністерстві внутрішніх справ щодо можливих зловживань при закупівлі рюкзаків у 2015 році. Про це йдеться у сюжеті програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший».

«У провадженні слідчої групи детективів Головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро перебуває кримінальне провадження за №42015000000001349 від 07 липня 2015 року, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.364, ч.5 ст.191 Кримінального кодексу щодо можливих зловживань службовими особами МВС при закупівлі рюкзаків для потреб особового складу, у тому числі у зоні проведення АТО», – повідомили в НАБУ.

Проведення ревізії фінансово-господарської діяльності МВС доручено Державній фінансовій інспекції. «Розпочалася вона 23 травня. І, за даними від Державної фінансової інспекції, поки що співробітники міністерства не йдуть на співпрацю, тобто не надають документи, необхідні для проведення ревізії», – розповіла прес-секретар НАБУ Світлана Оліфіра.

Утім, директор департаменту комунікації МВС Артем Шевченко заявив, що міністерству не відомі такі факти. «Посадові особи МВС надають всі необхідні документи, вчиняють всі дії, які вони можуть вчинити, які є в їхньому розпорядженні для того, щоб ревізори Держфінінспекції працювали», – пояснив він.

У Держфінінспекції також запевнили, що ревізія у МВС проходить безперешкодно. «Наразі факти перешкоджань і блокувань співробітниками МВС проведення зазначеного контрольного заходу (ревізії) відсутні», – йдеться у відповіді ДФІ на запит.

НАБУ розслідує кримінальне провадження від 15.03.2016 за фактом розтрати коштів при закупівлі майна службовими особами МВС і за фактом зловживання своїм службовим становищем особами Міністерства внутрішніх справ з метою одержання неправомірної вигоди для себе чи іншої фізичної або юридичної особи під час проведення закупівлі рюкзаків в 2015 році.

Цю справу НАБУ витребувало у військової прокуратури на чолі з Анатолієм Матіосом, де вона перебувала протягом дев’яти місяців, за цей час жоден фігурант відео не був допитаний.

Раніше журналісти програми «Схеми» знайшли відеозаписи, схожі на зйомки прихованою камерою в кабінеті на той час заступника міністра внутрішніх справ Сергія Чеботаря, який до травня 2015 року відповідав у міністерстві за державні закупівлі. На відео зафіксовано діалог про закупівлю рюкзаків між нібито сином міністра Авакова Олександром й особою, схожою на Сергія Чеботаря, на той час заступника Арсена Авакова, в якому вони домовляються про отримання сином міністра бюджетного підряду в обхід законної процедури тендеру.

У Міністерстві внутрішніх справ заявили, що процедура закупівлі тактичних рюкзаків для потреб антитерористичної операції була чесною і прозорою.

XS
SM
MD
LG