Доступність посилання

ТОП новини

Швейцарці не підтримали ідею щомісяця отримувати додаткові 2,5 тисячі франків


Жителі Швейцарії на референдумі у неділю не підтримали ідею про гарантований базовий дохід. Про це свідчать попередні підрахунки голосування: за ініціативу проголосували менш ніж чверть громадян, тоді як проти – 78 відсотків.

Ідея гарантованого базового доходу передбачала встановлення у Швейцарії щомісячної безумовної суми виплат: для дорослого – 2,5 тисячі франків (понад 2,2 тисячі євро), для дитини – 625 франків (понад 500 євро).

Ініціатор голосування – власник кафе з Базеля Даніель Ені. Він наполягав, що гарантований базовий дохід був би виявом поваги до людської гідності і звільнив би від необхідності працювати тих, хто не хоче працювати.

Опоненти ідеї Ені, серед яких – і швейцарський уряд, наголошували, що реалізація такої ініціативи означатиме неабияке навантаження на бюджет держави, а отже – призведе до підвищення податків.

Сам Даніель Ені вже прокоментував попередній результат: він визнав формальну поразку своєї ідеї, але наголосив, що той факт, що ініціативу підтримали близько чверті швейцарців, є «надзвичайним і сенсаційним».

За версією дослідницької компанії New World Wealth, яка вимірює добробут у різних країнах світу, Швейцарія у 2015 році була найбагатшою країною за рівнем доходу населення per capita, тобто «на людину».

XS
SM
MD
LG