Доступність посилання

ТОП новини

МЗС Чехії стурбоване ініціативою Росії надати учасникам окупації 1968 року статус ветеранів війни


Міністерство закордонних справ Чехії виступило із заявою, в якій звертає увагу на спробу певних політичних сил в Росії прирівняти учасників окупації Чехословаччини в серпні 1968 року до воєнних ветеранів.

Чеське МЗС, мовиться в заяві, «свою незгоду і стурбованість висловлює відкрито під час переговорів з російською стороною і наполягає на тому, щоб факти і події 1968 року не перекручувались».

«Міністерство закордонних справа Чеської Республіки виходить із того, що для чесько-російських відносин позиція Росії до подій 1968 року є принциповою», – наголошується в заяві.

Міністр закордонних справ Чехії Любомір Заоралек висловив сподівання, що «ставлення російської влади до подій 1968 року не мінятиметься і з цього вона буде виходити у ставленні до проекту закону».

«Я виходжу з того, що президент Єльцин в 1993 році чітко засудив вторгнення військ Варшавського договору, я пам’ятаю висловлювання Володимира Путіна у 2006 році, коли, як я згадую, він визнав моральну відповідальність Росії за те, що сталось1968 року», – наголосив чеський міністр.

Низка депутатів Державної думи Росії виступила з пропозицією ухвалити закон, який би надав пільги воєнних ветеранів особам, віком від 67 років, «які проявили мужність і твердість при виконанні військових обов’язків за умов воєнного стану в Чехословацькій соціалістичній республіці від серпня до листопада 1968 року».

Жертвами вторгнення до Чехословаччини в серпні 1968 року військ так званого мирного Варшавського пакту стало 108 людей, ще близько 500 були тяжко поранені. Загалом за період окупації, як повідомляють чеські ЗМІ, від серпня 1968 року до червня 1991 року, коли останній ешелон покинув чеські терени, загинули 402 людини.

XS
SM
MD
LG