Доступність посилання

ТОП новини

На суді щодо збитого Іл-76 у Павлограді свідчив екс-командувач Сухопутних військ України


Меморіальна дошка загиблим у небі біля Луганська
Меморіальна дошка загиблим у небі біля Луганська

У Павлограді на Дніпропетровщині відбулося 16-те судове засідання у справі про загибель у збитому озброєними сепаратистами літака Іл-76 українських військових. Суд продовжив опитувати свідків, яких заявила сторона обвинувачення. Загалом мають опитати 25 осіб.

Як поінформувала суддя, на це засідання суд викликав трьох свідків, один із них не з’явився через лікування, інший отримав можливість свідчити за допомогою відеозв’язку.

Зокрема, на судовому засіданні за допомогою відеозв’язку з Києва надав свої свідчення Анатолій Пушняков, екс-командувач Сухопутних військ Збройних Сил України.

За його словами, вранці 13 червня 2014 року, напередодні трагедії з літаком, він отримав розпорядження про підготовку парашутно-десантної роти 25-ї бригади, в ньому йшлося, що до 17:00 рота має бути зосереджена в аеропорту «Дніпропетровськ».

«Я віддав розпорядження генерал-лейтенанту Хомчаку, який був командувачем оперативного командування «Південь», і командиру 25-ї бригади. Про виконання мені доповіли, що рота зосереджена в аеропорту «Дніпропетровськ», про що я повідомив у Генеральний штаб», – сказав екс-командувач Сухопутних військ.

На запитання судді про те, хто мав опікуватись безпекою доправлення бійців, Анатолій Пушняков відповів, що він брав «зобов’язання щодо безпеки до аеропорту «Дніпропетровськ», далі порядок переміщення роти визначало керівництво АТО.

На запитання сторони обвинувачення про поінформованість про обстановку в Луганському аеропорту в період 11 – 14 червня 2014 року свідок відповів, що в ті дні аеродром перебував в оточенні сепаратистів і українська сторона не могла забезпечувати свої підрозділи боєприпасами й продовольством наземним шляхом.

Він також повідомив, що не володів інформацією про плани сепаратистів щодо збиття українських літаків.

17 грудня 2015 року в Павлоградському міськрайонному суді на Дніпропетровщині розпочався судовий процес у справі про загибель 49 українських військовослужбовців.

На лаві підсудних одна особа – генерал-майор Віктор Назаров, який на момент трагедії був начальником штабу антитерористичної операції. Його обвинувачують у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 425 Кримінального кодексу України (недбалому ставленні до служби, вчиненому в бойовій обстановці, що призвело до тяжких наслідків).

14 червня 2014 року на території Луганської області з переносного зенітно-ракетного комплексу було уражено літак Іл-76МД. Він загорівся і впав. На його борту перебували 40 військовослужбовців 25-ї окремої парашутно-десантної бригади та 9 членів екіпажу. Усі загинули. Високопосадовцю Збройних сил України Віктору Назарову оголосили про підозру в недбалому ставленні до служби, наслідком чого стала загибель військових.

XS
SM
MD
LG