Доступність посилання

ТОП новини

Мінкульт України: близько 2 мільйонів музейних цінностей залишилися на тимчасово окупованих територіях


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

На тимчасово окупованих територіях України розташовані 99 музеїв, в яких зберігається до двох мільйонів експонатів. Про це повідомив начальник управління музейної справи та культурних цінностей Міністерства культури України Василь Рожко.

«За нашими останніми підрахунками, таких музеїв 99, враховуючи Крим, Севастополь, а також Луганську та Донецьку області... Понад 1 мільйон 200 предметів, а за деякими даними, навіть до двох мільйонів опинилися за межею досяжності української влади», – сказав він.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

Від квітня 2014 рок на частині території Донецької та Луганської областей триває збройний конфлікт. Влада України оголосила про проведення там антитерористичної операції проти підтримуваних Росією сепаратистів. Влада Росії неодноразово заперечувала участь своїх військових у конфлікті, про що заявляють Україна і Захід. Москва ж визнає лише присутність російських «добровольців» на Донбасі.

У березні 2015 року Верховна Рада визнала частину Донецької та Луганської областей тимчасово окупованими територіями.

XS
SM
MD
LG